Luar Negara

Belize satu-satunya negara yang bebas virus corona setakat ini

TERDAPAT 23 negara yang tersebar di benua Amerika Utara dan Selatan, tetapi hanya Belize belum melaporkan kes COVID-19 yang diketahui.

Sehingga 22 Mac UTC UTC, semua 13 negara di benua Amerika Selatan bersama-sama dengan 19 daripada 20 negara di benua Amerika Utara telah melaporkan jangkitan koronavirus. Beberapa negara Caribbean masih belum melaporkan kes COVID-19, tetapi hanya Belize kekal bebas coronavirus di benua itu.

Satu persatu, jirannya di Amerika Latin telah melihat kes pertama mereka – bermula dengan Mexico pada 28 Februari, Costa Rica pada 5 Mac dan paling baru-baru ini El Salvador pada 18 Mac. Sementara itu, virus itu telah menyebar melalui 21 pulau Caribbean, termasuk Cuba, Jamaica, Kepulauan Cayman, Haiti, Republik Dominika, dan banyak lagi.

Walaupun tiada kes telah disahkan di Belize, negara sedang bersedia untuk kemungkinan itu. Seawal 8 Mac, Saffibbaan Rublіc Неаlth Агmу (САРРНА) menaikkan risiko wabak Belize ke tahap tinggi, lapor Breaking Belize News, sebagai kementerian kesihatan negara menyebut jangkitan “lebih dekat.”

Pada 13 Mac, Perdana Menteri berkata negara itu “bersiap untuk semua senario” dan dipandu oleh pengajaran daripada kes-kes serantau dan antarabangsa, kata eTurbo News. Negara ini juga menubuhkan Pasukan Petugas COVID-19 dan Jawatankuasa Pengawasan Kebangsaan COVID-19, kata Perdana Menteri.

Menurut Al Jazeera, kebanyakan pelabuhan telah ditutup tetapi lapangan terbang antarabangsanya masih terbuka, dengan beberapa sekatan. Negara ini telah mengharamkan semua pelancong yang melawat China, Hong Kong, Iran, Jepun, Korea Selatan dan Eropah dalam tempoh 30 hari yang lalu, laporan Miami Herald.

(Visited 419 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button