Luar Negara

Saringan COVID-19 cara pandu lalu solusi terbaik

Memandangkan bilangan kes COVID-19 terus berkembang, pihak berkuasa kesihatan di Amerika Syarikat telah mula mengambil tindakan segera dengan menubuhkan kemudahan menguji coronavirus dan membina hospital sementara. Kemudahan ini direka untuk mencegah penyebaran virus dengan menguji orang dalam kenderaan mereka, dengan pendedahan yang minimum kepada penyedia penjagaan kesihatan dan pesakit lain.

Kemudahan pengujian coronavirus melalui satu-satunya usaha untuk mengekang penyebaran virus dengan mengambil, dalam kebanyakan kes, swab hidung atau mulut ketika pesakit menunggu di dalam kereta mereka. Unit mudah alih ini telah muncul di luar pusat perubatan, di tempat letak kereta pusat beli-belah, dan bahkan di sebelah gereja. Ada yang memerlukan nota doktor, tetapi tapak uji lain hanya meminta pesakit periksa melalui telefon dengan memanggil talian hotline.

Namun begitu, kemudahan itu mengikut parameter ketat siapa yang boleh mendapatkan ujian, yang sering menetapkan bahawa pesakit mempunyai gejala seperti demam, batuk, atau sesak nafas dan mempunyai sejarah perjalanan baru-baru ini ke negara yang terjejas atau menghubungi orang yang telah menjadi sakit dengan COVID-19.

Saringan pandu-lalu pertama di New York City

Pada hari pembukaannya, bandar pertama pandu-lalu pusat COVID-19 di hospital Staten Island menyaksikan jumlah orang yang tampil adalah tinggi.


Datuk Bandar New York City, Bill de Blasio berkata pada hari Khamis bahawa lebih banyak lokasi pengujian akan dibuka dalam minggu depan, lapor stesen televisyen tempatan NY1. Sehingga 22 Mac, bandar ini mempunyai lebih 10,000 kes, dan negeri ini mempunyai lebih daripada 15,000.

(Visited 26 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button