Politik

Bekas MB Perak membantah dakwaan Najib mengenai penjualan ladang milik kerajaan

Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu menafikan beberapa tuntutan oleh Najib Razak mengenai penjualan ladang kelapa sawit milik Perak yang dikatakan oleh mantan perdana menteri itu dalam penyingkirannya sebagai menteri besar.

Najib telah menuduh bahawa penjualan PT Pinang Witmas Sejati di Palembang, Indonesia, kepada sebuah syarikat Singapura untuk satu pertiga dari nilainya adalah salah satu sebab Faizal kehilangan usul keyakinan di DUN Jumaat lalu.

Dia mendakwa bahawa penjualan itu adalah hasil rundingan langsung.

Najib juga mengulangi pernyataan mendiang Adun Slim, Mohd Khusairi Abdul Talib bahawa ladang itu bernilai RM1.03 bilion.

Khusairi juga mengatakan Perak memperoleh keuntungan sebanyak RM40 juta setiap tahunnya sebelum pertukaran kerajaan berikutan pilihan raya umum ke-14 (PRU14).

Faizal, bagaimanapun, menolak tuduhan itu, dengan mengatakan Perbadanan Pembangunan Pertanian Perak (PPPNP) telah mengundang 11 syarikat tempatan dan asing untuk mengemukakan tawaran.

Proses pembidaan berlangsung dari 15 Mei hingga 30 September 2019.

Dia juga mengatakan bahawa penilai bebas mengatakan tanah tersebut bernilai RM525 juta pada tahun 2020. Pada tahun 2018, penilai yang sama telah menilai ladang tersebut pada harga RM500 juta.

Faizal menjelaskan bahawa berdasarkan data yang diberikan oleh PPPNP, ladang tersebut telah menyumbang dividen antara RM5.5 juta hingga RM32 juta pada dekad yang lalu, yang tertinggi adalah lebih dari RM32 juta pada tahun 2011.

Mengenai tuntutan ia dijual kepada sebuah syarikat Singapura, Faizal mengatakan PPPNP telah menandatangani perjanjian dengan Taiko Plantation Pte Ltd (Taiko), pada April 2020.

Taiko, katanya, adalah syarikat pemegangan pelaburan KLK Berhad, sebuah syarikat yang berpusat di Perak.

Mengenai tuntutan bahawa rayuan Khusairi untuk tidak menjual perkebunan itu kerana harga kelapa sawit rendah, Faizal mengatakan: “Cadangan untuk menjual PT Pinang Witmas Sejati dibuat pada tahun 2014 dan dikemukakan kepada pemerintah negeri untuk persetujuan,” katanya dalam catatan Facebook.

Faizal menambah bahawa antara sebab penjualannya termasuk kos penanaman semula yang tinggi dan ketidakpastian undang-undang dan polisi Indonesia.

Minggu lalu Faizal kehilangan kepercayaan DUN setelah 48 anggota memilih menentang usul keyakinan terhadapnya. Sejak itu dia meletak jawatan sebagai menteri besar.

(Visited 1,595 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button