Politik

Anwar dijangka turun di Kedah menjelang hari pengundian

PERDANA Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dijangka melawat Kedah sehari sebelum kempen pilihan raya negeri bermula bagi memperoleh momentum untuk berkempen merampas negeri itu daripada Perikatan Nasional.

Setiausaha Agung Pakatan Harapan, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata, perkara itu telah dipersetujui Pengerusi Pakatan Harapan (PH) semalam sebagai usaha terakhir dalam kempen merampas negeri itu daripada PN.

“Semalam, saya telah bercakap dengan Perdana Menteri dan meminta beliau memasukkan acara kemuncak kempen di Kedah mengikut jadualnya. Beliau telah bersetuju dan acara kemuncak akan berlangsung pada 11 Ogos, sehari sebelum hari pengundian.

“PM akan memulakan lawatan beliau dengan solat Jumaat dan kita akan adakan perbincangan lanjut mengenai program lain untuk kempen grand finale di Kedah,” katanya kepada pemberita selepas berkempen untuk calon PH Kubang Rotan, Asmirul Anuar Aris, yang akan mempertahankan kerusi itu bagi penggal kedua, di Pasar Besar Alor Star di sini hari ini.

Saifuddin, yang juga Menteri Dalam Negeri, berkata kehadiran Anwar diperlukan untuk desakan terakhir di Alor Star dan Sungai Petani menjelang pilihan raya.

Tambah beliau, PH-BN optimis mampu memperoleh 19 kerusi DUN di Kedah bagi mencapai misi memperoleh majoriti mudah untuk membentuk kerajaan negeri.

“Kita memerlukan sekurang-kurangnya 19 kerusi DUN sebelum kita boleh bercakap mengenai mengambil alih kerajaan. Kedua-dua kerusi di Langkawi ini antara yang berpotensi menyumbang kepada minimum 19 kerusi yang kita perlukan,” katanya. -SM

Baca : Waris tiga yang terkorban di Kok Lanas boleh mengambil tindakan undang-undang

(Visited 129 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button