Ekonomi

Amir Hamzah ketuai misi pelaburan di New York

MENTERI Kewangan II, Senator Datuk Seri Amir Hamzah Azizan telah mengetuai delegasi Malaysia ke Mesyuarat Bersama Pelabur di New York dari 14 – 16 April 2024.

Ia bersempena dengan kehadiran beliau dalam Mesyuarat Musim Bunga Tabung Kewangan Antarabangsa (International Monetary Fund – IMF) dan Kumpulan Bank Dunia (World Bank Group – WBG) 2024 di Washington D.C., Amerika Syarikat dari 17 – 19 April 2024.

“Pelabur menunjukkan minat yang tinggi untuk memahami asas dan potensi ekonomi Malaysia serta kemajuan melaksanakan agenda pembaharuan Ekonomi MADANI.

“Keyakinan pelaburan lebih kukuh ekoran pembaharuan fiskal yang telah dilaksanakan Kerajaan termasuk mengurangkan defisit, Akta Kewangan Awam dan Tanggungjawab Fiskal serta penyasaran subsidi seperti
elektrik dan air,” ulas Amir Hamzah.

Mesyuarat dan sesi dialog bersama pelabur kewangan dan pasaran modal ini diadakan untuk memberi penerangan mengenai kedudukan semasa ekonomi dan perancangan Kerajaan untuk terus mengukuhkan kewangan negara serta memudahcarakan pelaburan.

Pertemuan bersama pelabur antarabangsa seperti pengurus dana dan bank pelaburan ini juga akan menjelaskan halatuju pelaksanaan kerangka Ekonomi MADANI.

Pada 15 April, beliau telah mengadakan sesi libat urus dengan para pelabur. Dalam sesi libat urus bersama  pelabur yang dijadualkan di New York pada 16 April 2024, beliau dijangka akan bertemu dengan seramai 50 pelabur global pelbagai bidang industri dan perniagaan Amerika Syarikat.

Sesi libat urus ini adalah penting bagi memberi penjelasan mengenai perkembangan dasar-dasar utama Kerajaan termasuk pembaharuan fiskal untuk memastikan kemampanan fiskal dan hutang negara. – SM

(Visited 38 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button