Luar Negara

Amerika Syarikat laksana perintah berkurung mengikut negeri

LEBIH daripada 225 juta rakyat Amerika Syarikat kini telah diletakkan di bawah perintah berkurung untuk menghentikan penyebaran coronavirus selepas gabenor dari Virginia, Maryland dan Florida mengeluarkan arahan tersebut.

Virginia Gov Ralph Northam dan Maryland Gov Larry Hogan kedua-dua mengumumkan arahan pada hari Isnin, yang menyertai sekurang-kurangnya 25 negeri lain yang telah melakukan perkara yang sama sejak wabak itu bermula.

Florida Gov Ron DeSantis hanya mengeluarkan perintah sedemikian untuk penduduk Florida Selatan, dengan kebimbangan Miami boleh menjadi salah satu punca penularan seterusnya di A.S.

Datuk Bandar D.C Muriel Bowser juga memberitahu semua penduduk supaya tidak meninggalkan rumah kecuali mereka membeli makanan dan ubat-ubatan atau menjalankan tugas penting seperti pergi ke doktor.

Perintah berkurung di seluruh negara mengikuti keputusan Presiden Donald Trump untuk memperluaskan garis panduan menjauhkan jarak sosial penduduk negara itu menjelang April.

Trump mengumumkan perintahnya selepas Dr Anthony Fauci, pakar penyakit jangkitan utama kerajaan, berkata Amerika Syarikat boleh mengalami lebih daripada 100,000 kematian dan berjuta-juta jangkitan dari pandemik koronavirus.

Ramalan suram dibawa ke Pejabat Oval oleh Fauci dan Dr Deborah Birx, yang memperlihatkan kepada Projek Trump bahawa, pada akhir yang  boleh menyebabkan 100,000 kematian Amerika dari COVID-19.

Satu kajian menunjukkan bahawa kematian boleh melonjak melebihi 2 juta jika tidak terdapat langkah-langkah pengurangan.

Semasa sidang akhbar, Northam menyeru penduduk Virginia mematuhi arahan larangan berhimpun.

“Anda sedang sangat sangat egois kerana anda meletakkan kami semua, terutama penyedia penjagaan kesihatan kami, berisiko,” kata Northam, yang juga seorang doktor, pada sidang akhbar.

Northam memberitahu kira-kira 8.5 juta orang yang mereka mesti tinggal di rumah kecuali untuk seperti perjalanan ke atau dari tempat kerja, mencari rawatan perubatan, mendapatkan barangan dan perkhidmatan, termasuk makanan, atau melakukan aktiviti luar.

Pesanan juga menambah sekatan ke pantai awam negeri, menutupnya untuk berjemur tetapi membenarkan latihan dan memancing.

Perintah itu berlangsung sehingga 10 Jun, tetapi gabenor boleh membatalkannya sebelum itu.

“Jangan keluar kecuali anda perlu keluar. Ini sangat berbeza daripada mahu keluar, “katanya.

Mereka yang melanggar perintah eksekutif boleh dikenakan penalti jenayah, tetapi gabenor mengatakan dia mengharapkan orang untuk mematuhi secara sukarela.

“Ini bukan masa … apabila kita mahu meletakkan orang dalam penjara,” kata Northam.

Langkah Northam adalah selaras dengan langkah yang diambil oleh gabenor di jiran Maryland dan North Carolina.

Northam juga mengarahkan universiti untuk menghalang mana-mana kelas dan arahan dalaman, satu langkah yang mungkin diarahkan di Liberty University.

Gabenor telah mengkritik Presiden Liberty Jerry Falwell Jr untuk menyambut para pelajar kembali ke kampus Lynchburg.

Jumlah kes COVID-19 yang disahkan di Virginia melepasi 1,000 pada hari Isnin, dengan lebih daripada dua dozen kematian daripada penyakit itu, menurut jabatan kesihatan negeri.

Di Maryland, Gov Hogan berkata sekitar ibu negara, termasuk Maryland, Virginia dan District of Columbia, telah mencapai ‘titik kritikal dalam perjuangan untuk menghentikan penyebaran pandemik COVID-19’.

Tempoh perintah berkurung berkuatkuasa pukul 8 malam Isnin.

“Tidak ada penduduk Maryland yang harus meninggalkan rumah mereka kecuali untuk pekerjaan yang penting atau untuk alasan yang penting, seperti mendapatkan makanan atau ubat, mencari rawatan perubatan segera atau untuk tujuan lain yang diperlukan,” kata Hogan pada sidang berita di Maryland State.

(Visited 228 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button