pilihanPolitik

Ahmad Zahid beri bayangan hubungan BN-PH di Sabah

Barisan Nasional (BN) bersedia mempertimbangkan bekerjasama dengan Pakatan Harapan (PH) di Sabah selepas pilihan raya negeri, kata Pengerusi BN, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.
“Kami sedia bekerjasama dengan mana-mana parti yang kuat untuk membentuk kerajaan Sabah selepas pilihan raya negeri.
“BN perlu mengukuhkan kerjasama dengan PH, yang amat penting dalam membentuk kerajaan persekutuan. Kerjasama yang sama harus ditiru di Sabah,” kata Ahmad Zahid.
Kenyataan Zahid itu susulan UMNO Sabah membayangkan pada hari Sabtu bahawa ia sanggup membentuk gabungan dengan parti lain menjelang pilihan raya negeri akan datang.
Ketua UMNO Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin dilaporkan berkata landskap politik negeri sekarang bermakna hanya gabungan yang boleh membentuk kerajaan.
Pilihan raya Sabah terakhir diadakan pada September 2020. Dewan Undangan Negeri akan dibubarkan secara automatik menjelang Oktober tahun depan, di mana pilihan raya seterusnya perlu diadakan dalam tempoh 60 hari.
Bulan lalu, Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor berkata, tiada pengundian akan diadakan sehingga tempoh badan perundangan tamat, walaupun beliau sebelum ini membayangkan bahawa pilihan raya boleh diadakan sebelum tarikh ini.
Turut menjadi spekulasi bahawa UMNO Sabah dan Warisan akan bekerjasama dalam pilihan raya negeri selepas presiden Warisan Shafie Apdal mengumumkan kemungkinan sedemikian pada perhimpunan agung partinya Disember lalu.
Ini telah dipermainkan oleh pemimpin Umno Sabah, manakala kepimpinan BN negara berkata ia akan memutuskan perkara itu.
Pada masa ini, kerajaan Sabah yang diterajui Gabungan Rakyat Sabah (GRS) terdiri daripada wakil daripada Parti Bersatu Sabah (PBS), Parti Gagasan Rakyat Sabah, Parti Solidariti Tanah Airku (STAR), PH dan segelintir Adun UMNO.
Walaupun UMNO dan GRS adalah sebahagian daripada pentadbiran semasa di peringkat nasional, hubungan telah tegang di peringkat negeri berikutan percubaan BN Sabah untuk menjatuhkan kerajaan negeri pada Januari 2023. – SM
(Visited 41 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button