Luar Negarapilihan

40 maut Israel bom kem di Rafah

Sekurang-kurangnya 40 orang terbunuh dan beberapa lagi cedera pada petang Ahad dalam pengeboman khemah pelarian oleh Israel di barat laut Rafah, bandar paling selatan di Gaza, lapor agensi berita rasmi Palestin WAFA.

Tentera Israel melepaskan kira-kira lapan roket ke arah khemah-khemah di sebuah kem yang baru ditubuhkan yang penuh sesak dengan ribuan orang yang berpindah berhampiran gudang Agensi Bantuan dan Pekerjaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian Palestin di Timur Dekat (UNRWA), tambah WAFA.

Sumber tempatan memberitahu Xinhua bahawa ia adalah serangan udara “teruk dan tidak pernah berlaku sebelum ini” di kawasan berpenduduk padat keluarga pelarian, menyalakan khemah yang diperbuat daripada plastik dan timah, serta kenderaan awam.

Klip video yang diedarkan di Facebook menunjukkan api meningkat secara intensif di kawasan itu dan kebakaran menyambar khemah yang masih didiami ramai, termasuk kanak-kanak dan wanita.

Sumber itu menyebut bahawa pasukan Pertahanan Awam dan ambulans menghadapi halangan besar dalam mendapatkan mayat kerana keadaan muka bumi yang sukar.

Sumber keselamatan Palestin memberitahu Xinhua bahawa disebabkan sesak dengan penduduk Gaza, kawasan itu telah diklasifikasikan oleh tentera Israel sebagai “kawasan selamat” sebelum serangan itu.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan malam Ahad, Hamas membidas pengeboman itu sebagai “menderhaka sepenuhnya dan tidak mengendahkan keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) yang menuntutnya menghentikan pencerobohannya terhadap Rafah.”

Ia juga menyatakan bahawa Israel tidak akan melakukan tanpa sokongan A.S. dan lampu hijau, mengatakan untuk memegang pentadbiran A.S. bertanggungjawab sepenuhnya atas serangan maut itu.

Pasukan Pertahanan Israel (IDF) berkata dalam satu kenyataan bahawa “pesawat IDF telah melanggar perkarangan Hamas di Rafah di mana pengganas Hamas yang besar sedang beroperasi.”

“Serangan itu dilakukan terhadap sasaran yang sah di bawah undang-undang antarabangsa, menggunakan peluru yang tepat dan berdasarkan risikan tepat yang menunjukkan penggunaan kawasan itu oleh Hamas,” tambahnya.

Serangan udara Israel itu berlaku beberapa jam selepas Briged Al-Qassam, sayap bersenjata Hamas, melancarkan serangan roket besar dari Rafah ke arah bandar pantai Tel Aviv di tengah Israel buat kali pertama dalam beberapa bulan.

Pada 7 Mei, tentera Israel mengumumkan bahawa ia telah menguasai bahagian Palestin di lintasan Rafah, yang terletak di selatan Semenanjung Gaza di sempadan dengan Mesir dan di kawasan timur Rafah, yang mengakibatkan terhentinya bantuan memasuki Gaza. .

Israel menganggap Rafah sebagai kubu terakhir Hamas, yang telah menguasai Semenanjung Gaza sejak 2007. – Xinhua

(Visited 27 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button