Politik

Jangan pandang rendah Perikatan Nasional

Oleh Zaini Alias.

Tan Sri Muhyiddin Yassin membuat penampilan hebatdi Majlis Perasmian Muktamar PAS ke-68 pada Sabtu. Buat kali pertama dalam tempoh hampir lima dekad, muktamar diadakan ketika PAS merupakan ahligabungan rasmiPerikatan Nasional (PN) – yang membentuk Kerajaan Persekutuan dan Muhyiddin selaku Pengerusi PN dijemput menghadiriperhimpunan agung tahunan itu.

Muhyiddin mendapat sambutan yang hangat. Beliaududuk di sebelah Hadi di pentas utama dan para perwakilan bersorak setiap kali namanya disebut. Takiyuddin Hassan, Setiausaha Agung PAS merangkapPengerusi Jawatankuasa Muktamar, menyebut secarakhusus dalam ucapannya mengenai sumbanganMuhyiddin untuk membawa PAS ke dalam Kerajaan Persekutuan pada Mac 2020.

Hadi, dalam ucapan dasarnya juga, mengiktirafsumbangan Muhyiddin sebagai Perdana Menteri.

Nampaknya, hubungan PAS dan BERSATU telahmencapai tahap baharu. Kedua-dua parti kini bersediauntuk menghadapi pilihan raya umum di bawah panjiPN, walaupun terdapat gesaan perwakilan supaya PASmenggunakan logo sendiri di Kedah, Kelantan dan Terengganu – yang akan diputuskan oleh Majlis Tertinggi PN nanti.

Tetapi Hadi selaku pemimpin yang cukup masakdengan politik tahu permainan politik. Buat masa ini,PN tidak boleh membentuk Kerajaan Persekutuan secara bersendirian. Beliau mahu PAS kekal dalamKerajaan Pusat selepas Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15). Dan untuk merealisasikannya, beliau perlubekerjasama denganrakan-rakan dalam UMNO’ – yang bukan daripada `Kluster Mahkamah dan merupakan pemimpin dari kem Ismail Sabri.

Hadi juga tahu adanya perbincangan pintu belakang di antara Ismail Sabri dengan DAP. Jika keadaanmendesak, Ismail Sabri mungkin boleh sahajamengajak DAP menyertai Kerajaan Persekutuan dan PAS akan ditinggalkan. Hadi tidak mahu perkara iniberlaku.

Oleh itu, beliau menyusun perkiraan dengan membuatlangkahiaitu PAS kekal dengan PN – tetapi terbukauntuk bekerjasama dengan kem bukan KlusterMahkamah dalam UMNO.

Sementara itu, perkembangan terkini mengenaisentimen sokongan pengundi terhadap gabungan parti yang bakal bertanding dalam PRU-15 telahdibincangkan dalam mesyuarat parti masing-masing.

Dalam mesyuarat MT UMNO pada 27 Ogos lalu, Ismail Sabri berkongsi laporan rasmi yang menunjukkan BN hanya selesa di 40 kerusi Parlimen. Selebihnya kerusi sama adahitamataukelabu‘. Jika pilihan raya diadakan sekarangseperti yang dituntutKluster Mahkamah – BN akan kalah teruk.

Pada 24 Ogos, Pakatan Harapan (PH) juga mengadakan Mesyuarat Majlis Presiden, di mana pemimpin tertinggi parti diberi taklimat tentang situasipolitik terkini. PH tidak berupaya menambah pengaruhdi kawasan Melayu dan hanya boleh memenangimaksimum 55 kerusi Parlimeniaitu di kerusi bukanmajoriti Melayu di Semenanjung. PH juga perlubekerjasama dengan parti lain selepas pilihan raya jikamahu berada dalam Kerajaan Persekutuan. Ini bermakna, Anwar akan kekal sebagai ‘PM tepi’.

Maklumat juga muncul dari dalam BERSATU. Partitelah secara senyap sejak dua tahun lalu menjalankanbanyak tinjauan mengenai sentimen pengundi di peringkat nasional dan tempatan.

Hasil tinjauan tersebut, mereka telah merumuskandalam Kertas Kerja Strategik yang kemudian diedarkankepada pucuk pimpinan BERSATU. Intipati kepadarumusan berkenaan yang dilihat sendiri oleh penulisadalah seperti berikut:

i. Sokongan kepada BN tidak berkembang, tetapimengecut;
ii. PN lebih popular berbanding BN dalam segmenpengundi bawah 40 tahun;
iii. Muhyiddin masih menjadi pilihan paling diutamakan sebagai calon PM, mengatasi Ismail Sabri; dan
iv. Jentera akar umbi BERSATU tidak sebesarUMNO atau PAS, tetapi penyandang Ahli Parlimen dari BERSATU mempunyai sokongankuat.
v. Perkara (v) merupakan penemuan yang menarikuntuk diperhatikan. Ramai pemerhati politikgagal melihat perkara ini. Mereka menyangkaBERSATU hanya sebuah parti nyamuk yang akan mati selepas PRU-15.  Sama sebagaimanaramai pemerhati politik meramalkan BN akanmemenangi PRU-14 dengan majoriti duapertiga. Ternyata mereka silap!

Jika anda pergi lebih jauh lagi, anda akan melihatsenario yang berbeza. Kebanyakan penyandang Ahli Parlimen BERSATU adalah sama ada Menteri, Timbalan Menteri atau Ahli Parlimen yang sudahlama berkhidmat. Mereka mempunyai pengaruhperibadi mereka sendiri, dan itu adalah satu nilaitambah bagi BERSATU.

Sebagai contoh, Hamzah Zainuddin, Ahli ParlimenLarut yang juga Menteri Dalam Negeri merangkapSetiausaha Agung BERSATU. Jentera akar umbiBERSATU di Larut mungkin tidak sekuat UMNO, tetapi Hamzah mempunyai sokongan kuat pengundidi sana. Dia akan memenangi kerusi Larut.

Senario sama juga boleh diperhatikan di Pagoh, Tambun, Jeli, Tanah Merah, Gombak, Mersing, Indera Mahkota, Sungai Besar dan seluruh kerusipenyandang BERSATU. Terdapat 20 kerusisedemikian di Semenanjung.

Selain daripada kerusi-kerusi ini, terdapat sekurang-kurangnya 5 kerusi UMNO yang dikenal pasti bolehdimenangi BERSATU.

Ayuh, kita menjadi konservatif sikit. Jangan anggapBERSATU akan memenangi kesemua 25 kerusi inijika pilihan raya diadakan esok. Andaikan, sepertisekarang, BERSATU mempunyai 20 kerusi putihdalam begnya.

Bagaimana dengan PAS? PAS berkemungkinanbesar menang di semua 18 kerusi disandangnya. Dan terima kasih kepada pengaruh PN dan Muhyiddin, parti itu mungkin dapat mengembangkanpengaruhnya di luar Kelantan, Kedah dan Terengganu, dan menawan beberapa lagi kerusiUMNO.

Mari kita bersikap agak konservatif juga dalam halini. Katakan PAS ada 20 kerusi putih. Jumlahbilangan kerusi putih PN ialah 40.

Adakah benar begitu? Ya, memang begitu. Kerusiputih BN juga kira-kira 40.

Senario ini tentunya lebih menarik. Mari kita pergilebih jauh.

Terdapat 165 kerusi Parlimen di semenanjung. Daripada jumlah ini, 55 kerusi adalah kerusi majoritibukan Melayu dan 110 kerusi majoriti Melayu.

Memandangkan sokongan Melayu kepada PH tidakmelebihi 10 peraturan, pertembungan utama di 110 kerusi ini adalah di antara BN dan PN. Setakat ini, BN mempunyai 40 kerusi putih dan PN juga mempunyai 40 kerusi putih. Terdapat baki 30 kerusiuntuk direbut oleh kedua-dua pihak.

Ya, keputusan di baki 30 kerusi ini akan menentukangabungan mana yang akan menerajui Kerajaan Pusat selepas PRU-15 akan datang – PN atau BN?

Seperti yang saya katakan dalam tulisan sayasebelum ini, saudara-saudara di Sabah dan Sarawak sedang memerhati dengan teliti perkembanganterkini di Semenanjung. Mereka akan menyokongpemenang di 110 kerusi majoriti Melayu.

Memandangkan sentimen pengundi menunjukkanbahawa asas sokongan BN tidak berkembang tetapisemakin mengecil, dan pengundi dalam segmenbawah 40 tahun lebih cenderung untuk menyokongPN, kita mesti lebih berhati-hati dan jangan pandangremeh kepada PN bermula sekarang.

Sekiranya peratusan keluar mengundi tinggi, terutamanya dalam kalangan pengundi muda Melayuyang layak mengundi kerana pendaftaran pengundisecara automatik, keadaan pasti tidak berpihakkepada BN. Apa yang PN perlukan adalah sedikitmasa lagi untuk menghampiri kemenanganterutamanya di 30 kerusi Parlimen yang akanditandingi hebat BN dan PN.

Masa sudah tentu tidak menyebelahi BN. Semuapenunjuk jelas memperlihatkan berlakupertembungan dalam UMNOantara KlusterMahkamah dan Kluster Putrajaya – dalam beberapaminggu atau bulan akan datang. Sesiapa yang memenangi pertempuran akan mewarisi UMNOyang sudah hancur dan lemah.

Ekonomi juga tidak bertambah baik. Ekonomi global semakin perlahan dan ia pasti akan melandaMalaysia juga. Tidak akan ada faktor ‘feel good’untuk BN jual.

Betul, sekarang bukan masa yang sesuai untuk BN pergi ke pilihan raya. Tetapi semakin lama Ismail Sabri memilih untuk menangguhkannya, PN akanmenjadi semakin kuat dan BN akan semakinmenderita.

Jadi, tolong jangan pandang rendah kepada PerikatanNasional ya!

Zaini Alias.

(Visited 586 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button