Nasional

Zuriat Kami Akan Jadi Rakyat Malaysia Ikut Proses Undang-Undang Dan Jadi Perdana Menteri!

Terbaca laporan Utusan Malaysia yang memetik perkongsian rakyat Malaysia yang membuat laporan kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengenai kebersepahan warga Rohingya ini.

Namun jawapan PDRM, agensi tersebut tidak boleh menahan mereka kerana kebersepahan warga Rohingya ini mempunyai kad Pesuruhjaya Tinggi Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Pelarian (UNCHR).

Kalau disebabkan kad UNCHR semata-mata dan agensi penguatkuasaan Malaysia pun hilang kuasa, pada siapa lagi rakyat Malaysia nak berharap dan bersandar keselamatan?

Nanti kalau rakyat ambil tindakan sendiri, dikatakan rakyat melampaui batas tetapi sistem itu secara tidak langsung menjadikan mereka kebal dan lebih mulia berbanding Melayu.

Penulis cukup malas mengaitkan isu rasis dalam hal ini namun sedar atau tidak? Melayu sebagai tuan rumah cukup baik melayan generasi warganegara China dan India sampai ke hari ini?

Mengapa? Kerana adab sopan yang dipamerkan dan budaya hormat-menghormati yang ada sekali gus menerima baik aspirasi Keluarga Malaysia itu sebelum kempen ini dijalankan lagi.

Tetapi dalam kes ini, warga Rohingya bukannya adik-beradik yang ‘lahir’ daripada ‘mak-ayah sejarah sebelum merdeka’. Mereka lain kerana pengecut dan lari pertahankan bangsa.

Akhirnya tagih simpati di negara orang dan membiak lebih teruk berbanding virus dan kini menunggu masa untuk jadi besar kepala seperti Long Tiger yang sudah pun ditahan pihak polis.

Takkan nak tunggu rakyat viral baru nak ambil tindakan? Penat juga jadi rakyat.. sebab macam rakyat yang terlebih-lebih menjaga kedaulatan negara dan tidak mahu maruahnya diperlekehkan.

Kepada NGO yang bukan main meraikan warga Rohingya dahulu, mana kalian? Sembunyi bawah ROS dan kenyang makan duit elaun? Atau tiba-tiba internet tiada data?

Sekarang punca sudah ada.. takkan mahu tunggu sampai merebak? Percayalah kalau lambat-laun nanti, Malaysia jadi lagi parah dan negara berdaulat ini tak ubah seperti dilacurkan.

Nak pilihan raya umum ke-15 (PRU-15) bukan tak lama lagi? Inilah masanya ahli politik cekadak tampil jadi hero bantu rakyat Malaysia lepaskan geram sampai isu ini selesai.

Kalau tidak.. jangan menyesal tahun 2050 nanti anak-anak Rohingya ini yang jadi menteri kerana lahir di Malaysia dan sah jadi rakyat Malaysia ikut undang-undang.

Paling seronok, warga Rohingya terlibat dalam proses penggubalan undang-undang dan Melayu hilang kuasa kerana yang ada kuasa pada zaman ini tidur sambil gentel telur!

(Visited 990 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button