Ekonomi

Yew Lee kumpul RM37.27 juta untuk perluasan dan penambahbaikan fasiliti

YEW Lee Pacific Group Berhad (Yew Lee) yang memulaka dagangan sahamnya di Pasaran ACE hari ini berjaya mengumpul RM37.27 dari tawaran awam permulaannya.

Pengeluar yang terlibat di dalam pembuatan berus industri serta perdagangan perkakasan dan alat ganti mesin industri, memulakan dagangan dengan memcatatka 0.285 sen sesaham.

Pengerusinya, Mahdzir Osman berkata, Yew Lee berjaya mengumpul RM37.27 juta daripada pelaksanaan IPO di mana RM10.9 juta akan digunakan untuk pembelian mesin dan peralatan tambahan, RM7.3 juta untuk pembinaan kemudahan gudang dan bangunan pejabat baharu di Pusing, Perak, RM1.8 juta untuk pengubahsuaian pejabat baharu di Klang Selangor, RM8.9 juta untuk pembayaran balik pinjaman bank, RM4.57 juta untuk keperluan modal kerja dan RM3.8 juta untuk perbelanjaan penyenaraian.

“Kami amat bersyukur dapat berkongsi detik indah ini dengan pelabur, pelanggan dan pembekal yang telah menyokong syarikat kami yang sederhana sejak penubuhannya pada tahun 2004 sebagai pengeluar berus industri. Kami terharu dengan sambutan yang positif dan sangat gembira dengan penampilan sulung kami di Pasaran ACE hari ini.” katanya di sini hari ini.

Beliau juga mengumumkan bahawa Yew Lee akan terus mengukuhkan kedudukan pasaran mereka sebagai salah satu pemain industri utama dalam industri berus industri di Malaysia.

“Kami melihat penyenaraian ini sebagai peluang untuk merealisasikan rancangan dan strategi masa depan kami, termasuk pengembangan dan peningkatan kemudahan pengeluaran kami serta membangunkan rangkaian berus industri yang boleh disesuaikan untuk memenuhi asas pelanggan yang pelbagai.” katanya lagi.

Berikutan itu, pihaknya memperuntukkan RM3.6 juta daripada hasil IPO untuk membuat pembelian awal bagi bahan bagi menyokong peningkatan dalam aktiviti pembuatan Yew Lee seiring dengan peningkatan permintaan rangkaian berus.

“Pembelian mesin dan peralatan tambahan juga adalah untuk mengautomasikan proses pengeluaran dan mengurangkan kos buruh.” tambahnya.

Yew Lee pada masa ini mempunyai penguasaan pasaran dianggarkan sebanyak 12.4 peratus daripada jumlah saiz industri berus industri di Malaysia sebanyak RM254.50 juta pada 2021, berdasarkan hasil Syarikat daripada segmen pembuatan berus industri sebanyak RM31.60 juta semasa kewangan. tahun berakhir 31 Disember 2021.

Syarikat bercadang untuk mengautomasikan lebih banyak operasinya untuk mengurangkan pergantungan kepada buruh dan berhasrat untuk meluaskan bahagian pasaran dalam perdagangan alat ganti jentera di kawasan tengah Semenanjung Malaysia serta mempunyai kehadiran yang lebih besar di Indonesia dan Thailand melalui Yew Lee Indonesia dan Yew Lee Thailand, kedua-duanya ditubuhkan pada 2019.

Yew Lee baru-baru ini mengisytiharkan dividen interim pertama sebanyak 0.003 sen sesaham biasa bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2022 yang akan dibayar pada 12 Julai 2022.

(Visited 151 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button