Berita

Varian COVID-19 baharu lebih merbahaya dikesan

Kementerian Kesihatan hari ini berkongsi berita laporan Reuters tentang varian coronavirus P1 Brazil, di sebalik lonjakan COVID-19 yang meragut banyak nyawa di negara Amerika Latin itu.

Situasi itu menimbulkan kebimbangan antarabangsa, kerana virus berkenaan bermutasi untuk menghindari antibodi, menurut para saintis.
Penyelidikan yang dilakukan oleh institusi kesihatan awam Fiocruz terhadap varian yang menular di Brazil menemukan mutasi di kawasan jumlah kes jangkitan.
Perubahan itu, kata para saintis, dapat menjadikan virus lebih tahan terhadap vaksin – yang mensasarkan protein – dengan implikasi yang berpotensi besar jumlah jangkitan yang lebih parah.
“Kami percaya ini adalah satu lagi mekanisme diciptakan virus untuk mengelakkan tindak balas antibodi,” kata Felipe Naveca, salah seorang penulis kajian dan sebahagian dari Fiocruz di kota Manaus, Amazon, di mana varian P1 dipercayai berasal .
Naveca mengatakan perubahan itu nampaknya serupa dengan mutasi yang dilihat pada varian Afrika Selatan yang lebih agresif, yang mana kajian menunjukkan beberapa vaksin telah mengurangkan keberkesanannya.
“Ini sangat membimbangkan kerana virus ini terus mempercepat evolusinya,” tambahnya.
Kajian menunjukkan bahawa varian P1 berjangkit sebanyak 2.5 kali lebih banyak daripada coronavirus yang asli dan lebih tahan terhadap antibodi.
Varian, yang dengan cepat menjadi dominan di Brazil, dianggap sebagai faktor besar di sebalik gelombang kedua besar yang menjadikan angka kematian negara itu menjadi lebih dari 350,000 orang – yang kedua tertinggi di dunia di belakang Amerika Syarikat.
Wabak Brazil juga semakin menjejaskan orang muda, dengan data hospital menunjukkan bahawa pada bulan Mac lebih daripada separuh daripada semua pesakit dalam rawatan intensif berusia 40 atau lebih muda.
Bagi Ester Sabino, seorang saintis di fakulti perubatan Universiti Sao Paulo yang memimpin kajian genom pertama dari coronavirus di Brazil, mutasi varian P1 tidak mengejutkan memandangkan kecepatan penularannya yang pantas.
Sejauh ini vaksin, seperti yang dikembangkan oleh AstraZeneca dan Sinovac China, terbukti berkesan terhadap varian Brazil P1 tetapi Sabino mengatakan mutasi selanjutnya membahayakan.

(Visited 202 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button