Nasional

UPSI, pengusaha kafe bekerjasama lancar menu keluarga Malaysia RM3.50 demi manfaat 14 ribu mahasiswa B40

Hasil kerjasama dengan 23 pengusaha kafeteria kampus, secara rasmi Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), hari ini melancarkan Menu Keluarga Malaysia dengan kadar RM3.50 mengikut kreativiti kafetaria masing-masing.

Mahasiswa perlu bersyukur dengan pengorbanan pengusaha kafetaria dan UPSI meluluskan moratorium sewaan ruang premis selama enam bulan kepada pengusaha kafeteria di sekitar kampus – Md Amin

Majlis pelancaran yang berlangsung meriah di Atrium Pusat Pelajar, Kampus Sultan Azlan Shah pagi tadi disempurnakan oleh Naib Canselor, Prof Datuk Dr Md Amin Md Taff.

Timbalan Naib Canselor HEPA Profesor Madya Dr Norkhalid Salimin

Prof Md Amin Md Taff berkata inisiatif Menu Keluarga Malaysia adalah tanda sokongan kepada pelaksanaan inisiatif Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) menerusi Jawatankuasa Tindakan Sara Hidup Siswa Keluarga Malaysia bagi menyelaras, melaksana dasar dan memantau kawalan harga barang serta perkhidmatan serta membentuk jaringan kolaborasi dengan pihak berkepentingan secara holistik.

“Inisiatif ini disasarkan bagi memastikan lebih 14,000 pelajar golongan B40 di UPSI mempunyai pilihan makanan berkualiti pada harga yang rendah ketika seluruh negara mengalami kenaikan harga barang sejak akhir-akhir ini.

“Sebagai tanda penghargaan kepada pengusaha kafeteria, UPSI meluluskan moratorium sewaan ruang premis selama enam bulan kepada pengusaha kafeteria di sekitar kampus,” katanya.
Menurut beliau UPSI bakal menerima kemasukan semula seramai 19, 352 pelajar pada Oktober ini dan akan memastikan kos sara hidup siswa dari pelbagai aspek termasuklah makan minum dan pengangkutan pergi dan balik para pelajar daripada kediaman ke kampus terjamin.

Md Amin (empat dari kanan) menyerahkan Sijil Pengiktirafan Kafeteria Sihat Universiti Awam Yang Pertama di Malaysia kepada pengusaha kafetaria JNJ Gemilang Resources, Junaida Jamaludin selepas Majlis Pelancaran Menu Keluarga Malaysia di Kampus Sultan Azlan Shah, UPSI.

Katanya pihak pengurusan akan sentiasa memastikan kesejahteraan mahasiswa, supaya anak-anak ini dapat belajar dalam suasana yang kondusif dan fokus kepada pembelajaran tanpa memikirkan hal perbelanjaan makan dan minum seharian kerana Menu Keluarga Malaysia UPSI akan dikekalkan demi kelangsungan kehidupan pelajar kita di UPSI.

Beliau berkata mahasiswa seharusnya bersyukur dan berterima kasih kepada semua pengusaha kafetaria atas pengorbanan mereka walaupun harga barangan keperluan di pasaran meningkat.

Sementara itu, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) , Profesor Madya Dr Norkhalid Salimin merakamkan ucapan terima kasih atas kerjasama pengusaha kafeteria yang merealisasikan hasrat kerajaan.

Md Amin (tengah) bersama para pengusaha kafetaria dan sebahagian mahasiswa semasa Majlis Pelancaran Menu Keluarga Malaysia di Pusat Pelajar, Kampus Sultan Azlan Shah, di sini.

“Antara menu yang disajikan adalah hidangan harian seperti nasi putih beserta lauk lengkap dengan minuman, nasi goreng, nasi lemak, mi goreng, roti canai, bihun sup dan banyak lagi bermula sarapan pagi, makan tengahari, minum petang dan makan malam,” tambahnya lagi,” katanya.

Pada majlis sama , pemilik kafeteria JNJ Gemilang Resources, Junaida Jamaludin, 54, menerima Sijil Pengiktirafan Kafeteria Sihat Universiti Awam yang pertama di Malaysia yang dikeluarkan oleh Bahagian Pemakanan Kementerian Kesihatan Malaysia.

Menurut Junaida, antara kriteria utama yang ditikberatkan untuk pengiktirafan itu adalah pengendalian proses makanan serta penilain kebersihan premis mencecah 86 peratus.

“Antara hidangan popular dan mendapat sambutan di kafe saya ialah lempeng kelapa kuah sardin beserta minuman teh-o panas , Nasi Goreng Mak-mak, bihun sup dan Nasi Bujang sebagai pilihan,” katanya.

Junaida penerima pertama Sijil Pengiktirafan Kafetaria Sihat Universiti Awam.

Sebelum Menu Keluarga Malaysia diperkenalkan, katanya, sebagai pengusaha makanan, Junaida menyediakan hidangan bajet untuk para mahasiswa yang berkunjung ke kafeteria bagi membantu kebajikan pelajar yang kurang kemampuan dan mampu mengenyangkan mereka.

(Visited 393 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button