Nasional

UNIQLO bekerjasama dengan PERKESO sumbang pakaian kepada pencari kerja golongan rentan

UNIQLO Malaysia bekerjasama rapat menyokong program pekerjaan yang dilaksanakan oleh PERKESO, sebuah agensi kerajaan di bawah Kementerian Sumber Manusia Malaysia, dengan menyediakan pakaian khusus untuk 1,500 calon yang berjaya ditempatkan melalui program tersebut di seluruh negara,

Inisisatif tersebut akan memberi menfaat kepada pencari kerja dalam kumpulan rentan seperti kelompok kumpulan B40, ibu tunggal, orang kurang upaya (OKU), warga emas, gelandangan dan juga siswazah yang mendaftar dengan portal mencari kerja MYFutureJobs.

Menurut Ketua Pegawai Operasi Bersama Uniqlo, Yeoh Onn Lai, “Penampilan seseorang selalunya perkara pertama yang diperhatikan oleh orang lain. Oleh itu, memakai pakaian yang sesuai untuk bekerja adalah penting untuk membantu individu membentuk tanggapan positif kepada orang lain di tempat kerja. Ia menunjukkan rasa hormat anda terhadap kerja yang anda lakukan; dan anda akan berasa yakin dan bersedia untuk menyumbang.

“Dengan rangkaian luas LifeWear kami yang boleh diakses oleh semua dan kepercayaan kami dalam memanfaatkan Kuasa Pakaian untuk kebaikan masyarakat, UNIQLO berbesar hati untuk berganding bahu dengan PERKESO, yang menghulurkan tangan untuk membantu rakyat Malaysia yang terdedah mencari pekerjaan, sambil kami terus menyokong dan memperkasakan mereka untuk mula bekerja dengan pakaian kami,” kata Yeoh lagi.

Dari April hingga Jun tahun ini, PERKESO akan memilih 500 pencari kerja yang berjaya setiap bulan untuk mendapat manfaat daripada sumbangan UNIQLO. Setiap penerima akan menerima satu pek 3 topeng AIRism dan satu set pakaian pilihan mereka daripada UNIQLO.

Ketua Eksekutif PERKESO, Dato’ Sri Dr. Mohammed Azman bin Dato’ Aziz Mohammed

Ketua Eksekutif PERKESO, Dato’ Sri Dr. Mohammed Azman bin Dato’ Aziz Mohammed menjelaskan bagaimana agensi itu telah membantu komuniti yang terdedah di Malaysia. “Perlindungan sosial kami juga selaras dengan Wawasan Kemakmuran Bersama Kerajaan 2030, yang objektifnya termasuk menangani jurang pendapatan.

Kami telah melaksanakan beberapa program untuk membantu rakyat Malaysia yang terdedah mendapatkan pekerjaan seperti menganjurkan pameran kerjaya yang disasarkan kepada orang kurang upaya; melaksanakan program Insentif Pengambilan yang memberi insentif kepada majikan untuk mengambil perantis, graduan dan pencari kerja yang terdedah  dan memperkenalkan program Return to Work (RTW) untuk membantu pekerja yang mengalami kecederaan pekerjaan atau penyakit untuk mengatasi hilang upaya dan kembali bekerja secepat mungkin,” katanya.

Beliau menambah, “Kami menghargai rakan kongsi seperti UNIQLO yang menambah nilai kepada program pekerjaan kami dengan menyediakan pakaian penting untuk membantu orang yang terdedah mula bekerja dengan yakin. Kami mengalu-alukan dan mengharapkan perkongsian lain dengan sektor swasta yang akan memberi manfaat kepada pemohon MYFutureJobs dan menyokong misi kami menyediakan perlindungan sosial untuk pekerja”.

Qasdina Marsya Azhar, penerima pakaian UNIQLO di bawah program PERKESO

Salah seorang penerima sumbangan UNIQLO ialah Qasdina Marsya Azhar, 24 tahun, yang menamatkan pengajian tahun lalu dan mendapat pekerjaan pertamanya sebagai anak didik di sebuah firma pembinaan. “Saya merasa sukar untuk mencari pekerjaan sendiri, tetapi saya berjaya mencari pekerjaan semasa melalui program MyFutureJobs PERKESO,” katanya. Mengenai kerjasama antara UNIQLO dan PERKESO

“Pakaian baharu itu sangat membantu saya menjimatkan wang untuk membeli pakaian kerja untuk memulakan pekerjaan baharu. Ia juga menjadikan saya lebih yakin di tempat kerja saya. Saya pasti penerima manfaat lain akan merasakan perkara yang sama.” ujar Qasdina lagi.

Mazli Mahadzir telah menganggur selama 11 tahun sehingga berjaya ditempatkan oleh PERKESO. Mazli, merupakan penghidap cerebral palsy, salah seorang OKU yang mendapat manfaat daripada program pekerjaan PERKESO.

Dua lagi penerima manfaat, Mazli Mahadzir dan Naimah Md Denis, telah kehilangan pekerjaan selama bertahun-tahun sehingga Mac 2022, apabila mereka berjaya memperoleh pekerjaan semasa mereka dengan bantuan PERKESO.

Mazli, yang berusia dalam lingkungan tiga puluhan akibat cerebral palsy, berkata: “Saya gembira kerana akhirnya diberi peluang untuk bekerja selepas menganggur selama 11 tahun! Program PERKESO sangat membantu saya dan pakaian UNIQLO selesa dan membuatkan saya kelihatan baik.”

Salah seorang penerima manfaat, Naimah Md Denis

Terdapat juga orang kurang upaya seperti Mazli yang mendapat pekerjaan dengan bantuan PERKESO melalui program pekerjaannya. Sementara itu, Naimah, 53, berkata kerjasama antara PERKESO dan UNIQLO adalah inisiatif yang baik yang memberikan bukan sahaja pakaian tetapi juga topeng yang berguna untuk kerjanya.

Selaras dengan falsafah UNIQLO untuk menyediakan pakaian untuk semua, UNIQLO Malaysia juga telah mewujudkan sudut pakaian tetap di Pusat Transit Gelandangan Kuala Lumpur di mana pakaian UNIQLO yang sangat digemari disediakan kepada gelandangan. Sebagai sebahagian daripada kemampanan UNIQLO, peruncit pakaian global ialah penyokong kuat dan majikan bagi orang kurang upaya, yang membentuk 2% daripada tenaga kerjanya di Malaysia. – SM

Baca artikel ini juga > PERKESO, MRC jalin kerjasama strategik rangsang penglibatan pekerja.

(Visited 620 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button