AgamaNasionalpilihan

Umat Islam perlu bersatu, elak timbul persepsi terhadap agama

PERDANA MENTERI, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memaklumkan perpaduan dan kesatuan ummah perlu menjadi keutamaan umat Islam, sepertimana dianjurkan oleh prinsip Fiqh Keutamaan (fiqh awlawiyyat).

Katanya, ia berikutan meningkatnya ancaman terhadap kesucian Islam kebelakangan ini.

Menurut beliau, pengukuhan perpaduan dan kesatuan ummah hendaklah berasaskan kepada Ahli Sunnah Wal Jamaah.

“Pendekatan ini penting bagi memastikan dakwah dan penyampaian ajaran Islam bertepatan dengan kehendak Islam, bersifat wasatiyah dan memberi rahmat kepada sekalian alam.

“Umat Islam perlu disedarkan bahawa usaha merealisasikan perpaduan ini perlu merentasi tembok pelbagai aliran pemikiran dan ideologi. Tumpuan utama adalah kemaslahatan ummah serta menolak fahaman pelampau dan ekstrem,” katanya dalam ucapan semasa perasmian Persidangan Ulama Asia Tenggara 2022, semalam.

Turut hadir Setiausaha Agung Liga Dunia Islam Syeikh Dr Muhammad Abdul Karim Al-Issa.

Justeru katanya, semua ulama dan ilmuwan Islam perlu berbincang, bermuafakat, bersatu dan menggembleng pemikiran masing-masing, bagi menghasilkan penyelesaian kepada cabaran dihadapi umat Islam seluruh dunia.

Sementara itu, Syeikh Dr Muhammad berkata, antara kesilapan persepsi ialah generalisasi terhadap kesilapan dan risiko sebahagian daripada mereka yang menganut agama Islam sehingga digeneralisasikan sebagai mewakili agama.

Beliau menegaskan bahawa perhimpunan para ulama Islam pada satu peringkat adalah keperluan mendesak untuk menangani isu-isu besar, dan oleh kerana ulama Asia Tenggara membentuk persatuan penting yang bertumpu pada beberapa isu umum.

Ini adalah tambahan kepada kedekatan geografi antara semua, yang memberi kesan kepada beberapa isu undang-undang, di mana fatwa dan ketetapan undang-undang berbeza mengikut masa, tempat dan keadaan.

Persidangan julung kali diadakan itu menghimpunkan 44 penceramah dari 17 negara, antaranya bertujuan mencari kesedaran dan pendidikan bagi menghadapi ideologi ekstremis dan menggantikan perbezaan antara masyarakat pelbagai latar belakang politik kepada kerjasama dan perpaduan. – SM

(Visited 389 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button