Nasional

TUDM capai 30,000 jam penerbangan dengan armada H225M

 Armada H225M (dikenali tempatan sebagai EC725 Caracal) Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) meraikan satu lagi kejayaan dengan pencapaian 30,000 jam penerbangan – antara yang tertinggi di Asia Pasifik.

Majlis tersebut diadakan di Pangkalan Udara TUDM Labuan dan dihadiri Panglima TUDM, oleh Jeneral Tan Sri Mohd Asghar Khan Goriman Khan.

Turut hadir adalah Ketua Perwakilan Airbus di Malaysia, Burhanudin (Burhan) Noordin Ali dan Pengarah Urusan, Airbus Helicopters Malaysia, Axel de Pascal.

tudm
Helikopter H225M milik TUDM.

Sambil mengucapkan tahniah kepada tentera udara pada majlis tersebut, de Pascal berkata: “Airbus berbangga dengan perkhidmatan  secara berkesan dan cekap armada H225M kepada Tentera Udara Diraja Malaysia sepanjang dekad yang lalu.

“Armada tersebut memainkan peranan yang penting dalam semua misi strategik dan taktikalnya. Kami sangat berbesar hati untuk bersama tentera udara meraikan capaian penerbangan penting ini yang menekankan kepentingan aset ini kepada operasi TUDM.”

de Pascal menyampaikan anugerah kepada Mohd Asghar Khan bagi memperingati peristiwa penting itu.

Juruterbang H225M Tentera Udara Diraja Malaysia yang telah mencapai 2,000, 1,500, 1,000 dan 500 jam penerbangan masing-masing dalam helikopter H225M juga telah diberikan anugerah pencapaian jam penerbangan di majlis bersejarah tersebut.

Majis tersebut juga menandakan kejayaan pertama pemasangan kotak gear utama dipertingkatkan (enhanced main gear box – eMGB) di luar Eropah pada salah satu helikopter H225M TUDM.

eMGB akan memberikan pernambahan keteguhan dan mengurangkan beban kerja penyelenggaraan armada H225M.

Armada helikopter H225M Tentera Udara DiRaja Malaysia sebanyak 12 unit ini telah berkhidmat semenjak 2012 lagi.

Direka bentuk untuk menangani misi yang paling mencabar, helikopter H225M telah mengambil bahagian dan menyertai pelbagai misi latihan dan kemanusiaan, termasuk operasi penyelamatan semasa banjir dan operasi menyelamatkan nyawa.

Aset tempur, pelbagai fungsi dan serba boleh yang terbukti keupayaannya, helikopter H225M membolehkan pasukan tentera di hantar ke mana sahaja pada bila-bila masa ia diperlukan.

Pada masa kini, sejumlah 170 helikopter H225M berada dalam perkhidmatan di seluruh dunia.

Lebih daripada 200 helikopter jenis Super Puma sedang beroperasi di rantau Asia-Pasifik.

Selain Malaysia, Brazil, Perancis, Indonesia, Mexico, Singapura, Thailand dan Kuwait juga bergantung kepada keupayaan helikopter H22M untuk menyokong dan melaksanakan misi mereka yang paling mencabar. – SM

(Visited 24 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button