NasionalParlimen

Takiyuddin tak buat salah – Zuraida

MENTERI Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Zuraida Kamaruddin mempertahankan keputusan Putrajaya membatalkan ordinan darurat pada 21 Julai 2021 seperti yang diumumkan oleh Menteri Undang-Undang, Datuk Seri Takiyuddin Hassan di Parlimen minggu lepas.

Zuraida berkata, ordinan itu, kedua-duanya dilaksanakan dan dipraktikkan mengikut Perlembagaan Persekutuan di mana Perdana Menteri telah berjumpa dengan Yang di-Pertuan Agong untuk membentangkan cadangan dan saranan jemaah menteri itu.

Ahli Parlimen Ampang itu menegaskan, Takiyuddin tidak melakukan sebarang kesilapan dalam mengumumkan pembatalan itu pada hari pertama persidangan Khas Parlimen pada Isnin lepas.

“Kalau dengar dia (Takiyuddin) teliti, dia kata tak ada yang salah berkenaan dengan ordinan. Beliau berkata kabinet telah membatalkan ordinan itu pada 21 Julai; itu adalah keputusan kabinet Jadi, tidak ada yang salah dengan itu.”

Beliau berkata demikian semasa wawancara mengenai segmen “Pertimbangkan Ini” Astro Awani bertajuk “Resolusi Krisis Perlembagaan?” petang semalam.

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah telah, dalam kenyataan baginda pada hari Khamis lalu menegur Takiyuddin atas pengumuman Takiyuddin mengenai pemasyhuran darurat dan ordinannya, mengatakan ia “tidak tepat” dan mempunyai “ahli parlimen yang diselewengkan di Dewan Rakyat”.

Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara,  Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin dalam kenyataan berkata, pembatalan itu masih belum diberikan perkenan diraja.

Kemudian hari yang sama, Pejabat Perdana Menteri (PMO) mengeluarkan kenyataan mengatakan bahawa Tan Sri Muhyiddin Yassin telah menyampaikan nasihat dan penjelasan jemaah menteri kepada raja pada 27 Julai lalu.

Beliau berkata, kabinet menasihatkan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda supaya membatalkan ordinan sebelum persidangan khas bermula.

PMO juga memetik Perkara 40(1) perlembagaan persekutuan bahawa raja mesti bertindak mengikut nasihat kabinet.

Zuraida ketika ditanya mengenai pandangannya mengenai kenyataan daripada istana itu, beliau berkata, sebagai seorang menteri, beliau telah menyaksikan dan memahami proses yang dilalui kerajaan untuk membatalkan ordinan tersebut.

“Ia adalah raja berperlembagaan, di mana anda perlu mendapatkan nasihat daripada kabinet dan perdana menteri dalam apa sahaja yang anda mahu lakukan,” katanya, merujuk kepada istana dan pegawai.

Beliau berkata, tidak sepatutnya ada apa-apa kenyataan awam kerana itu “tidak betul dalam sistem raja berperlembagaan ini”.

Penasihat undang-undang raja, yang “sangat berhati-hati” dalam mentafsirkan perlembagaan tahu bahawa jika raja tidak bersetuju dengan pembatalan itu, perkara itu akan “diselesaikan” dalam masa 30 hari selepas kabinet memutuskan untuk berbuat demikian, atau ia akan dilanjutkan selama enam bulan lagi, ujar Zuraida. – SM

(Visited 284 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

HASNURUL MOHAMED

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad yang kehilangan kerja.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button