Ekonomi

Syarikat induk myTukar, Carro mencapai keuntungan suku tahunan terbaik sejak penubuhannya

PLATFORM kereta terbesar dan paling menguntungkan di Asia Tenggara, Carro yang juga merupakan syarikat induk bagi myTukar, telah mencatatkan EBITDA tertinggi dengan nilai melebihi AS$4 juta bagi bulan Jun. Syarikat ini juga telah melebihi sasaran keuntungan untuk S1 TK2024, meskipun suku tahun yang lebih lemah memandangkan musim perayaan Hari Raya, Lebaran dan Songkran di rantau ini.

Margin Untung Kasar S1 TK2024 Carro meningkat kepada 14%, jauh lebih awal daripada Margin Untung Kasar FY2023 sebanyak 9%. EBITDA kini berada pada kadar ‘run-rate’ tahunan melebihi AS$50 juta, lebih daripada 10 kali ganda daripada apa yang telah dicapai untuk keseluruhan FY2023.

CEO dan pengasas bersama Carro, Aaron Tan berkata, “Tumpuan kami kepada perkara asas dan keengganan kami untuk turut menyertai perang subsidi telah membolehkan kami untuk memberikan empat suku EBITDA yang positif. Pelaksanaan model perniagaan yang dipandu ekosistem digital kami telah menjadikan perniagaan kami secara asasnya lebih kuat dan tahan lasak dengan aliran pendapatan sampingan berulang yang ketara.  Kadar lampiran sampingan meningkat apabila kami lebih fokus pada platform kami. Pelaburan daripada Jardine C&C akan membantu kami memacu pertumbuhan pendapatan, terutamanya daripada perkhidmatan selepas jualan Perkongsian teknologi insurans kami dengan ZA Tech dan MSIG membuahkan hasil, dengan Premium Bertulis Kasar berkembang hampir 100% tahun ke tahun.”

Carro sebelum ini mengumumkan rancangan untuk memasuki Jepun dan pasaran lain. “Dengan aliran tunai yang kuat tanpa kerugian operasi, kami telah membuat satu keputusan strategik untuk memasuki pasaran baru tahun ini yang akan memastikan pertumbuhan yang lebih kuat untuk Carro bagi tahun-tahun yang akan datang.”

Ketua Pegawai Kewangan Carro, Ernest Chew berkata, “Carro telah menentang aliran industri dan menunjukkan prestasi yang baik pada suku pertama dengan metrik keuntungan meningkat secara menyeluruh. EBITDA suku pertama kami sudah lebih daripada 3 kali ganda daripada keseluruhan tahun kewangan kami yang lalu dan kami terus positif EBITDA dalam semua pasaran teras.

“Perkhidmatan sampingan pula mewakili hampir 60% daripada keuntungan kasar kami, jadi kami tidak tertekan untuk menjual lebih banyak hanya untuk memenuhi sasaran keuntungan. Perniagaan pasaran kami yang menyumbangkan hampir 85% daripada keuntungan kami, telah menggandakan margin keuntungan kasar dalam tempoh 12 bulan yang lalu.

“Keuntungan kasar untuk mobiliti meningkat hampir 200% dan perkhidmatan selepas jualan pula meningkat lebih 150%, manakala pembiayaan dan insurans meningkat kira-kira 50% setiap tahun – Kami menjangkakan pertumbuhan pendapatan yang pesat dalam tempoh terdekat. Kami adalah salah satu daripada segelintir syarikat permulaan teknologi yang menguntungkan, bukan sahaja di Asia, tetapi juga di peringkat global.” – SM

Kredit: EnjinDotCom

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button