Ekonomi

SSF Home Group umum hasil RM37.7 juta

 SSF Home Group Berhad (SSF), peruncit terkenal dalam perabot, hiasan rumah dan produk kediaman, mengumumkan keputusan kewangan bagi suku ketiga tahun kewangan 2024 (“S3 TK2024”).

Kumpulan melaporkan hasil ketara sebanyak RM37.7 juta, meningkat 20.4% daripada RM31.3 juta pada suku yang sama segera (“S2 TK2024”), didorong oleh aktiviti jualan yang meningkat semasa tempoh bermusim utama seperti Krismas dan Tahun Baru Cina.

Keuntungan Selepas Cukai (“PAT”) Kumpulan untuk S3 TK2024 mencecah RM2 juta, menandakan pemulihan yang besar daripada Kerugian Selepas Cukai (“LAT”) sebanyak RM3.6 juta pada S2 TK2024.

Pemulihan yang luar biasa ini boleh dikaitkan dengan hasil yang lebih tinggi yang dijana dan ketiadaan perbelanjaan penyenaraian sekali sahaja sebanyak kira-kira RM3.2 juta yang ditanggung pada suku sebelumnya.

Pengarah Eksekutif SSF Home Group Berhad, Lok Kok Khong berkata, dalam menghadapi cabaran ekonomi global dan peningkatan kadar faedah, prestasi berdaya tahan SSF pada suku ini, ditunjukkan oleh hasil yang ketara sebanyak RM37.7 juta dan PAT sebanyak RM2.0 juta.

“Ini menonjolkan kekuatan berkekalan jenama kami dan keupayaan kami untuk mengharungi kesukaran.  pencapaian ini mencerminkan fleksibiliti strategik kami dan usaha berterusan kami untuk mencapai kecemerlangan walaupun berhadapan dengan ketidakpastian semasa,” katanya

Beliau menambah: “Dengan prospek yang tidak menentu ke arah jangkaan pertumbuhan ekonomi 4.5% di Malaysia untuk 2024, strategi kami kekal berasaskan tetapi berpandangan ke hadapan.

“Pemulihan beransur-ansur dalam eksport dan permintaan dalam negeri yang stabil, khususnya dalam sektor perkhidmatan, memberikan peluang yang kami sasarkan untuk memanfaatkannya.

“Keyakinan berhati-hati kami didorong oleh permintaan pengguna yang konsisten dan pasaran buruh yang menyokong. Kumpulan kami telah membuka tiga cawangan runcit tambahan (iaitu Kluang, Seremban dan Teluk Intan) pada suku keempat TK2024 merupakan langkah strategik ke arah meningkatkan kehadiran pasaran kami secara bertimbang rasa dan mampan, mengukuhkan komitmen kami kepada pelanggan kami dan visi kami untuk pertumbuhan strategik.”

Tiada angka perbandingan tahun ke tahun kerana SSF hanya disenaraikan di Pasaran ACE Bursa Malaysia pada Oktober 2023.

Pada 26 Mac 2024, 5:00 petang harga saham SSF ditutup pada RM0.28 dengan modal pasaran RM224.0 juta. – SM

(Visited 10 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button