EkonomiNasional

PERKESO gantung bayaran RM423 juta

PERTUBUHAN Keselamatan Sosial (Perkeso) telah menangguhkan bayaran Program Insentif Pengambilan Pekerja (PenjanaKerjaya) sebanyak RM423 juta kerana tuntutan palsu oleh majikan dan penyedia latihan di seluruh negara di bawah Op Hire.

Dilancarkan pada Rabu lalu selepas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Socso menyemak maklumat penerima wang PenjanaKerjaya sejak Mei dan mendapati majikan tertentu telah membuat tuntutan palsu dan menyalahgunakan dana tersebut.

Ketua Pegawai Eksekutif Socso Datuk Seri Dr Mohammed Azman Aziz Mohammed berkata Perkeso kesal dengan isu penyelewengan itu kerana bantuan kewangan tersebut adalah untuk membantu mereka yang layak, mengikut keperluan dan prosedur yang ditetapkan.

“Tindakan menangguhkan pembayaran dibuat berdasarkan analisis data dan pemantauan berterusan oleh Bahagian Anti-Penipuan, Etika dan Integriti (AFEI) Socso.”

“AFEI juga bekerjasama rapat dengan Bahagian Kewangan dan Pejabat Sistem Insurans Pekerjaan Socso untuk memastikan setiap permohonan dinilai dengan betul sebelum pembayaran dibuat kepada mereka yang layak untuknya,” katanya.

Azman berkata setakat hari ini, Socso telah menyediakan RM1.72 bilion kepada majikan dan pekerja di bawah Program PenjanaKerjaya, melibatkan 45,379 majikan untuk menempatkan 327,789 pencari kerja.

Sehubungan itu, Socso menekankan keperluan untuk majikan bersikap jujur dan berintegriti ketika mengemukakan permohonan untuk sebarang program bantuan kerajaan, termasuk Program PenjanaKerjaya yang dilaksanakan oleh agensi tersebut.

“Mana-mana majikan yang telah menyalahgunakan dana PenjanaKerjaya atau yang telah mengemukakan permohonan tanpa mengikut peraturan mesti tampil dan membuat pembayaran balik secara sukarela atau menghubungi Socso untuk menyelesaikan masalah ini sebelum sebarang tindakan diambil,” katanya. -SM

(Visited 203 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button