Luar Negara

Serangan pengganas di Istanbul, 6 terbunuh, 81 cedera

Serangan dilakukan oleh seorang wanita

Letupan yang membunuh sekurang-kurangnya enam orang dan mencederakan sekurang-kurangnya 81 yang lain di Istanbul pada Ahad telah disifatkan sebagai serangan pengganas, kata Naib Presiden Turki Fuat Oktay, menurut agensi berita negara Anadolu.

“Kami menganggapnya sebagai tindakan pengganas akibat seorang penyerang, yang kami anggap sebagai seorang wanita, meletupkan bom itu,” kata Oktay kepada pemberita Ahad.
Rakaman CCTV menunjukkan seorang wanita duduk di atas bangku selama lebih 40 minit dan kemudian bangun satu atau dua minit sebelum letupan, meninggalkan beg atau beg plastik, menurut Menteri Kehakiman Turki Bekir Bozdag.
Serangan pengganas pertama dalam tempoh lima tahun itu menyebabkan para pelancongan bertempiaran lari menyelamatkan diri.

Letupan berlaku di Jalan Istiklal di Dataran Beyoglu, di tengah-tengah bandar terbesar di Turki, kata Gabenor Istanbul Ali Yerlikaya.

“Kami mendoakan belas kasihan Tuhan kepada mereka yang kehilangan nyawa dan pemulihan yang cepat kepada yang cedera,” tweet Yerlikaya.

Enam orang yang terbunuh termasuk Yusuf Meydan, seorang anggota Kementerian Keluarga dan Perkhidmatan Sosial Turki, dan anak perempuannya Ecrin, menurut Derya Yanık, menteri agensi itu. Menteri Kesihatan Turki Fahrettin Koca tweet petang Ahad bahawa 39 daripada 81 orang yang cedera dalam letupan itu telah dibenarkan keluar dari hospital selepas menyelesaikan rawatan mereka.

“Daripada 42 pesakit yang masih dirawat di hospital, lima masih dalam unit rawatan rapi, dua daripadanya dalam keadaan serius. Kami sedang melakukan yang terbaik untuk memastikan mereka yang cedera pulih secepat mungkin,” kata Koca.

(Visited 244 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button