Ekonomi

Semua resolusi AGM Samaiden lulus

PETALING JAYA 9 Dis.– Semua resolusi yang dibentangkan di dalam Mesyuarat Agung Tahunan ke -3 Samaiden Group Berhad (Samaiden), telah mendapat kelulusan daripada para pemegang sahamnya hari ini.

AGM tersebut diadakan berdasarkan tahun kalendar, menurut Seksyen 340 CA2016.

Antara resolusi yang diluluskan ialah pemilihan semula Lim Poh Seong dan Fong Yeng Foon sebagai pengarah menurut Perlembagaan Syarikat serta pelantikan semula TGS TW PLT sebagai juruaudit Syarikat.

Pemegang saham juga meluluskan resolusi yang memberi kuasa kepada lembaga pengarah untuk menerbitkan dan memperuntukkan sehingga 10 peratus daripada jumlah bilangan saham terbitan Syarikat pada masa ini menurut Seksyen 75 dan 76 Akta Syarikat 2016

Pengarah Urusan Kumpulan Samaiden, Ir. Chow Pui Hee berkata, ini adalah AGM pertama yang diadakan secara fizikal sejak Samaiden disenaraikan pada Oktober 2020 di Pasaran ACE.

“Kami gembira dapat bertemu dengan para pemegang saham kami dan ingin mengucapkan terima kasih atas kepercayaan dan keyakinan mereka terhadap kami semasa kami berusaha untuk mengemudi perniagaan dengan selamat melalui pandemik COVID-19. Walaupun tahun kewangan berakhir 30 Jun 2022 (TK2022) bukan tanpa cabarannya, kami menyedari peningkatan penggunaan tenaga boleh diperbaharui apabila perniagaan dan organisasi menerima perubahan iklim dan juga kos bahan api fosil yang tidak menentu,” katanya di sini hari ini.

Mengulas lanjut katanya, dalam jangka pertengahan hingga panjang, pihaknya melihat lebih jelas untuk RE memandangkan pelancaran Dasar Tenaga Negara 2022-2040 pada September 2022 yang menggariskan keutamaan utama untuk pembangunan sosioekonomi Malaysia.

Memandangkan amalan kemampanan semakin digunakan untuk menanda aras perniagaan, akses mudah dan ketersediaan RE yang sedia adalah penting untuk pertumbuhan kerana ia juga meliputi indeks lain yang digunakan untuk mengukur atribut hijau seperti kredit karbon, pelepasan karbon dan sijil RE, tambahnya.

“Kami melihat secara positif iklim politik yang lebih stabil di Malaysia kerana ini akan meningkatkan sentimen pelabur dan pembiayaan untuk lebih banyak infrastruktur TBB. Samaiden terus mencari peluang untuk menawarkan perkhidmatan EPCC kami untuk pemasangan sistem PV solar serta loji kuasa solar dan bukan solar dengan memanfaatkan kecekapan teras dan pengalaman kami dalam menyediakan perkhidmatan hujung ke hujung untuk PV solar berpotensi dan projek bukan solar lain.” katanya.

Samaiden mempunyai buku pesanan tertunggak sebanyak RM325.40 juta pada 30 September 2022 dengan keterlihatan pendapatan dalam tempoh tiga tahun akan datang.

(Visited 72 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button