Nasional

Saya hanya mahu membantu – Ebit Liew minta maaf pada UPSI

PENDAKWAH dan dermawan selebriti Ustaz Ebit Lew telah meminta maaf daripada Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) kerana menyediakan 20 bas untuk mengangkut pelajar yang terlantar kembali ke kampung tanpa kebenaran universiti itu.

Ebit Lew antara ramai rakyat Malaysia yang bergegas membantu pelajar universiti dan kolej yang terkandas ekoran keputusan saat-saat akhir oleh kerajaan untuk menangguhkan pendaftaran untuk sesi akademik Oktober kerana peningkatan kes Covid-19.

Sebilangan pelajar terkandas tanpa tempat tinggal, atau pengangkutan pulang.

Beberapa kumpulan telah melancarkan usaha mengumpulkan dana untuk membiayai makanan, pengangkutan dan penginapan.

Antaranya ialah bekas menteri pendidikan Maszlee Malik dan parti politik Muda yang baru dibentuk oleh bekas menteri muda Syed Saddiq Abdul Rahman.

Kerajaan negeri Selangor turut menawarkan pengangkutan untuk pelajar dari negeri itu pulang dari kampus di luar negeri.

Pejabat Menteri Besar mengatakan Kaukus Ahli Dewan Muda Selangor, Team Selangor, dan Kesatuan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) akan mengatur pengangkutan bas.

Ebit Lew, seorang ahli perniagaan yang berjaya, telah menyewa 20 bas untuk membawa pulang pelajar UPSI, tetapi terpaksa menangguhkan langkah tersebut.

Majlis perwakilan pelajar universiti mengatakan bahawa dia harus mendapatkan kebenaran daripada pihak pengurusan universiti, yang seterusnya akan memerlukan izin dari Majlis Keselamatan Negara dan kementerian pendidikan tinggi.

Di Facebooknya Ebit Lew berkata: “Saya meminta maaf kepada pentadbiran UPSI, terutama naib canselor, yang secara peribadi menghubungi saya sehingga saya dapat meminta maaf secara terbuka. Saya juga meminta maaf kepada semua pelajar. Tujuan saya adalah untuk membantu pelajar berdasarkan aduan yang saya terima.

“Saya pun biasa lapar berhari-hari dan jarang pulang ke kampung kerana tidak mempunyai wang.

“Saya minta maa … saya hanya berusaha membantu.”

Naib Canselor UPSI, Prof. Datuk Dr. Mohammad Shatar Sabran  Mohammad Shatar Sabran mengatakan kepada Ebit Lew bahawa universiti itu hanya mengetahui rancangan pendakwa itu dari media sosial, mereka tidak diberitahu.

“Saya memintanya untuk memperbaiki situasinya, dan dia meminta maaf, tetapi saya mengatakan dia harus meminta maaf kepada masyarakat,” kata Mohammad Shatar.

Majlis perwakilan pelajar universiti mengucapkan terima kasih kepada Ebit Lew atas usahanya tetapi mengatakan bahawa pandemik Covid-19 bermaksud pendakwah itu juga harus mengikuti prosedur sebelum mengatur pengangkutan.

Majlis itu mengatakan tidak mahu kejadian negatif berlaku, terutama dalam hal-hal yang berkaitan dengan Covid-19 dan keselamatan pelajar sepanjang perjalanan ke destinasi masing-masing. – SM

(Visited 250 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button