Nasional

Saksi pendakwaan Ebit Lew nafi sebarang konspirasi

Penceramah motivasi Mohd Fairuz Abu, 37, menafikan bersubahat dengan pendakwah bebas, Firdaus Wong, dalam kes gangguan seksual membabitkan pendakwah selebriti Ebit Lew.

Fairuz, yang hadir sebagai saksi pendakwaan, tidak bersetuju mana-mana siaran media sosial berkaitan isu itu atau pertemuan dengan pengadu di ibu pejabat polis Persekutuan di Bukit Aman pada 7 Ogos 2021, bertujuan merosakkan reputasi tertuduh.

“Saya tidak bersetuju,” katanya ketika ditanya peguam Ebit Ram Singh di mahkamah majistret Tenom di sini hari ini.

Ketika ditanya sama ada dia terus menyiarkan maklumat terkini mengenai isu itu di media sosial mengenai tertuduh selepas laporan polis dibuat, dia berkata: “Saya tidak, tetapi Firdaus melakukannya.”

Sementara itu, timbalan pendakwa raya Zahida Zakaria semasa pemeriksaan semula meminta penjelasan Fairuz mengenai tujuan bertemu pengadu.

Fairuz berkata, dia hanya berniat untuk menemani pengadu dan suaminya sebagai tanda sokongan.

“Pertemuan itu berlangsung di Bukit Aman. Saya menemaninya dan suami sebagai tanda sokongan dan turut memberi keterangan kepada polis,” katanya.

Ebit Lew, 37, berdepan 11 pertuduhan antaranya mengaibkan kehormatan seorang wanita berumur 40-an dengan menghantar perkataan lucah ke nombor telefon mangsa melalui aplikasi Whatsapp antara Mac dan Jun tahun lepas.

Pendakwah selebriti itu didakwa mengikut Seksyen 509 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman maksimum penjara lima tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Perbicaraan bersambung esok jam 9.30 pagi.

(Visited 262 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button