Rencah Hidup

Restoran terkenal di Ipoh disahkan JAIPk tiada sijil halal

KALAU ramai yang singgah makan di sebuah restoran terkenal di Ipoh, Perak, New Hollywood, mesti rasa nak termuntah kerana dikhabarkan bahawa restoran berkenaan tidak mempunyai sijil Halal.

Satu perkongsian di laman sosial Facebook, ditulis oleh individu yang menggunakan nama Nadia Ghafar, ramai yang akan menyerbu restoran ini dan pada sebelah pagi, untuk sarapan, memang penuh.

Itulah sebabnya, kena bangun tidur awal jika teringin nak bersarapan pagi di Restoren New Hollywood.

Walau bagaimanapun, ramai yang mempersoalkan sama ada pihak pengurusan restoran ini ada mempunyai sijil Halal atau pun tidak?

Kalau ada rasa was-was, lebih baik jangan makan di situ tetapi pihak penguatkuasa perlu melakukan siasatan supaya pengunjung beragama Islam, tahu dan jelas dengan status Halal restoren berkenaan.

Menurut catan penulis, Nadia, ekoran ini, Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk) telah pun mengeluarkan kenyataan yang menjadi kekeliruan orang ramai selama ini.

JAIPk telah pun mengesahkan bahawa restoran New Hollywood ini bukanlah pemegang sijil halal Malaysia.

Selain itu, JAIPk turut menasihatkan orang ramai agar sentiasa memastikan sesuatu premis itu mempunyai Sijil Pengesahan Halal terlebih dahulu dan jangan makan sekiranya was-was.

“Jangan cepat terpengaruh dengan kehadiran ramai orang Islam ke kedai berkenaan jika masih tiada Sijil Pengesahan Halal Malaysia.

“Ini kerana tanda HALAL sesebuah premis itu diperoleh jika operasi dan bahan makanan yang dijual adalah menepati syariat,” jelasnya.

Bagaimanapun, sebelum ini menerusi The Star pemilik restoran ini ada memberitahu bahawa proses untuk mendapatkan sijil halal bukanlah mudah.

Jadi, bagi mengekalkan kredibiliti restorannya ini, pemilik restoran yang dikenali dengan nama Chan telah memastikan segala bahan masakan yang digunakan diperolehi daripada pembekal yang mempunyai sijil halal. – SUMBER SUARA PERAK – SM

(Visited 521 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

HASNURUL MOHAMED

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad yang kehilangan kerja.

Related Articles

Back to top button