Ekonomi

PT Resources bangunkan taman rantaian bekalan pintar antarabangsa berasaskan teknologi digital

KUALA LUMPUR 27 – PT Resources Holdings Berhad (PT Resources), telah menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan Ocean Exchange (Fujian) Foreign Trade Services Co. Ltd (Ocean Exchange) untuk mewujudkan kerjasama bagi pembangunan bersama Taman Rantaian Bekalan Pintar Antarabangsa Pantai Timur Malaysia, yang diilhamkan oleh Projek Logistik Sejuk Fujian Marche (Taman Fuzhou) yang terletak di China.

PT Resources merupakan pemproses dan peniaga produk makanan laut sejuk beku, dan peniaga produk makanan lain tempatan.

Projek itu, yang dipermudahkan menerusi perdagangan dua hala antara Malaysia dan China melalui Fuzhou, China dianggarkan bernilai RMB1.562 bilion (atau kira-kira RM1 bilion).

Ia melibatkan penubuhan Taman Pintar Rantaian Bekalan Antarabangsa di Kuantan, Pahang, yang bertujuan untuk memacu pembangunan rantaian bekalan industri makanan dan ringan antara Malaysia dan Fuzhou dengan matlamat untuk mencapai pengantarabangsaan mata wang dengan pantas antara kedua-dua negara.

Pengarah Urusan PT Resources, Heng Chang Hooi berkata, ia adalah peluang terbaik bagi kedua-dua negara untuk membangunkan hab logistik bagi menyokong perdagangan antarabangsa antara Malaysia dan China.

Pihaknya menjangkakan projek tersebut akan mengukuhkan rantaian bekalan antara Malaysia dan China serta memberi manfaat kepada pengguna akhir.

“Selain itu, kami menjangkakan pertumbuhan dalam jualan luar negara kami memandangkan kemewahan yang semakin meningkat di China yang akan menyumbang kepada peningkatan permintaan untuk makanan laut beku di China.” katanya di sini hari ini.

Taman Pintar Rantaian Bekalan Antarabangsa akan merangkumi antara lain, kemudahan rantaian sejuk bersepadu untuk memudahkan bekalan rentas sempadan makanan pengguna serta mewujudkan platform kewangan digital menggunakan rangkaian UnionPay untuk menyelaras dan memudahkan pembayaran dan penyelesaian rentas sempadan yang mudah antara Antarabangsa Taman Pintar Rantaian Bekalan dan Taman Fuzhou.

Selain itu, projek itu juga bertujuan untuk meningkatkan perdagangan antara pasaran borong makanan laut Malaysia dan China melalui transformasi digital, manakala kerjasama dengan syarikat logistik rantaian sejuk akan dimulakan untuk memudahkan rantaian bekalan logistik bersepadu.

Dalam pada itu Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Pahang, Datuk Mohamad Nizar Mohamad Najib berkata, kerajaan negeri memuji kerajaan Malaysia dan China atas pandangan jauh mereka dalam memastikan perniagaan di kedua-dua negara menjalankan operasi mereka dengan lancar melalui projek itu.

” Kami percaya inisiatif ini boleh menarik pelabur dan perniagaan domestik dan antarabangsa dengan China kekal sebagai salah satu rakan dagangan utama Malaysia dan adalah penting untuk mempunyai hab untuk memudahkan perdagangan antarabangsa antara kedua-dua negara.” katanya.

MoU itu ditandatangani Heng Chang Hooi dan wakil Ocean Exchange Huang Zheng Bing, yang disaksikan oleh Ahli Jawatankuasa Tetap wilayah Fujian, setiausaha Fuzhou Lin Bao Jin; Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Alice Lau Kiong Yien; Mohamad Nizar Menteri-Kaunselor Kedutaan China, Lin Shiguang; dan Timbalan Datuk Bandar Fuzhou, Huang Jian Xiong.

(Visited 141 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button