Mahkamah

Prosiding inkues mencari punca kematian Nora Anne bermula hari ini

PROSIDING inkues bagi menentukan punca kematian remaja Ireland-Perancis Nora Anne Quoirin, didengar di Mahkamah Koroner di Kompleks Mahkamah Seremban di sini, hari ini.

Prosiding berkenaan dijalankan dihadapan Koroner Maimoonah Aid, bermula pukul 9 pagi.

BERNAMA melaporkan mahkamah menetapkan hanya sembilan wartawan dibenarkan berada di dalam galeri awam untuk mengikuti dan membuat liputan kes berkenaan setelah mengambil kira faktor penjarakan fizikal yang ditetapkan Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Wakil media tempatan dari pelbagai agensi dilihat mula berkumpul di perkarangan mahkamah seawal pukul 8 pagi bagi mengikuti prosiding kes yang mendapat liputan meluas itu.

Turut kelihatan ialah Ketua Polis Daerah Nilai Mohd Nor Marzukee Besar.

Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan Putrajaya pada Jumaat lepas dipetik sebagai berkata Badan Kehakiman Malaysia akan menyiarkan prosiding berkenaan secara langsung di portal rasmi dan media sosial rasmi badan berkenaan dan orang ramai boleh menyaksikannya, mulai 9 pagi.

Prosiding berkenaan akan berlangsung selama dua minggu bermula hari ini sehingga 28 Ogos dan bersambung pada 1 hingga 4 Sept dengan seramai 64 saksi akan dipanggil memberi keterangan bagi membantu siasatan.

Pada 13 Ogos lepas, Koroner Maimoonah bersama beberapa pihak berkepentingan dalam kes berkenaan meluangkan masa selama tiga jam melawat lokasi kejadian untuk melihat secara terperinci bagi mendapatkan gambaran yang lebih jelas tentang kejadian itu.

Nora Anne, 15, hilang pada 4 Ogos 2019, sehari selepas dia dan keluarga tiba di Malaysia untuk bercuti selama dua minggu di sebuah pusat peranginan di Pantai di sini, kira-kira 60 kilometer di selatan ibu negara.

Mayat Nora Anne, ditemukan berhampiran anak sungai di kawasan berlurah, kira-kira 2.5 kilometer dari resort penginapannya bersama keluarga pada 13 Ogos tahun lepas, susulan pencarian besar-besaran yang dilakukan.

Laporan awal bedah siasat menyatakan, kematian remaja berkenaan yang merupakan golongan istimewa tidak mempunyai unsur jenayah dan remaja perempuan itu disahkan mati akibat kebocoran usus, yang berpunca kerana tidak makan untuk tempoh lama dan tekanan yang berpanjangan. – SM

(Visited 188 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button