Ekonomi

PM bentang karpet merah untuk pelabur AS, Tesla melabur di Malaysia

WASHINGTON D.C: Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob Rabu (Khamis di Malaysia) melancarkan permaidani merah untuk pelabur dan ahli perniagaan Amerika, dan menampilkan Malaysia sebagai destinasi pelaburan pilihan.

Beliau mengalu-alukan mereka, khususnya syarikat Fortune 500, untuk melabur atau meningkatkan pelaburan mereka, iaitu dalam sektor digital ekonomi, teknologi hijau dan kereta elektrik.

“Saya telah mencadangkan kepada Tesla untuk melabur di Malaysia dalam menghasilkan kereta elektrik,” katanya kepada wartawan Malaysia selepas bertemu Duta Ted Osius, presiden dan ketua pegawai eksekutif Amerika Syarikat (AS)-Majlis Perniagaan ASEAN (US-ABC) di hotel di sini.

Ditubuhkan pada tahun 1984, AS-ABC mewakili 170 perniagaan utama Amerika di Asia Tenggara.

Perdana Menteri, yang tiba di sini semalam, sedang dalam lawatan kerja empat hari ke AS, di mana beliau akan bertemu dengan Presiden Joe Biden dan pemimpin ASEAN.

Ismail Sabri berkata beliau telah meminta AS-ABC memainkan peranan yang lebih besar dalam menarik pelaburan ke ASEAN, khususnya Malaysia.

“Mereka menganggap Malaysia sebagai rakan dagang penting Amerika Syarikat,” kata Perdana Menteri mengenai reaksi AS-ABC.

Ismail Sabri kemudiannya mengadakan sesi berasingan dengan Setiausaha Agung Perikatan Teknologi dan Perkhidmatan Maklumat Dunia (WITSA) Dr James H. Poisant di tempat yang sama.

Perdana Menteri berkata WITSA akan mengadakan Kongres Dunia mengenai Teknologi Maklumat (WCIT), persidangan IT terbesar dunia di Pulau Pinang pada September.

“Saya berharap kongres ini akan memberi manfaat kepada rakyat Malaysia dari segi teknologi,” katanya sambil menambah peserta dari seluruh dunia, termasuk penceramah dari agensi angkasa lepas Amerika, akan berkumpul di kongres itu.

Dalam pertemuan lain di tempat yang sama, perdana menteri Malaysia bertemu Dr Adam S. Posen, presiden Institut Peterson untuk Ekonomi Antarabangsa, serta naib presiden Pusat Timur-Barat Dr P. Limaye.

Perdana Menteri turut mengadakan perbincangan berasingan dengan Dr Kurt M. Campbell, timbalan penolong kepada Presiden AS dan penyelaras Hal Ehwal Indo-Pasifik di Majlis Keselamatan Negara.

Ismail Sabri memberitahu Dr Campbell bahawa semua negara anggota ASEAN harus terlibat dengan inisiatif Indo-Pacific Economic Framework (IPEF) yang diketuai AS.

Pada masa ini, beberapa negara daripada kumpulan itu tidak berada dalam gambar untuk inisiatif perdagangan dan ekonomi utama untuk rantau Indo-Pasifik.

“Malaysia berpandangan bahawa semua negara ASEAN harus terlibat,” katanya sambil menambah Kuala Lumpur pada dasarnya bersetuju untuk menyertai IPEF.

 

(Visited 431 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button