Rencana

PKPB bakal disambung, sekolah akan terus ditutup?

Seluruh dunia masih bergelut dengan Covid-19

SETAKAT ini kaedah terbaik untuk mengurangkan risiko jangkitan Covid-19 ialah dengan memakai pelitup muka dan menjaga jarak fizikal.

Dakwaan bahawa golongan muda tidak mudah dijangkiti wabak ini tidak benar apabila ribuan murid-murid dan pelajar kini telah menjadi mangsa tular penyakit maut tersebut.

Prosedur operasi standar (SOP) di sekolah juga tidak mampu menyekat penularan itu, bermakna pihak berkenaan perlu mengkaji semula SOP dan langkah pencegahan baharu, sehingga menjadikan sekolah kawasan selamat untuk dibuka.

Malaysia sedang berdepan dengan gelombang ketiga Covid-19 dengan jumlah katil mulai mencapai kapasiti maksimum di Sabah. Situasi di negeri di bawah bayu lebih buruk.

Kemudahan kesihatan negeri yang tidak cukup menjadikan situasi bertambah buruk.

Kerajaan mungkin mencari kaedah bagi memperketatkan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) pada masa yang sama tidak memberi kesan yang parah kepada ekonomi negara.

Negara-negara lain juga tidak mampu melawan virus yang bermula dari dari daerah Hunan China itu.

Sebahagian Eropah telah dilanda gelombang kedua virus dalam beberapa minggu terakhir, hospital-hospital berebut untuk mempersiapkan serangan Covid-19 dan dijangka menjadi kritikal ketika musim sejuk.

Poland telah menjadikan stadium terbesarnya sebagai hospital kecemasan. Di Belgium dan Britain jumlah pesakit Covid-19 meningkat dua kali ganda dalam dua minggu. Dan di Republik Czech, doktor dan jururawat jatuh sakit pada tahap yang membimbangkan.

Gelombang jangkitan Eropah kini disebabkan oleh keadaan normal yang dialami musim panas ini. Tidak seperti Amerika Syarikat, di mana wabak meningkat ke puncak kedua pada bulan Julai dan puncak ketiga bulan ini, pelancong bergerak ke seluruh Eropah, pelajar kuliah kembali ke kampus dan banyak perhimpunan besar disambung semula, sementara virus itu terus menyebar.

Data baharu yang dikeluarkan pada hari Khamis menunjukkan bahawa penularan wabak di Eropah masih berbahaya, dan langkah-langkah berikut untuk mengawal penyebaran virus dalam beberapa minggu ke depan akan menjadi sangat penting untuk mencegah hospital.

Seorang saintis kanan dari Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit telah mengakui bahawa panduan agensi berkenaan sekolah tidak menggambarkan sains terkini yang menunjukkan bahawa kanak-kanak boleh dijangkiti virus dan menyebarkan virus itu kepada orang lain.

Menurut pernyataan yang dikeluarkan pada hari Khamis oleh Jawatankuasa Kecil House Select on the Coronavirus Crisis, saintis itu memberitahu jawatankuasa itu pada hari Rabu bahawa panduan agensi berkenaan sekolah sudah ketinggalan zaman dan bahawa tiga dokumen mengenai pembukaan semula sekolah sedang dikemas kini.

Saintis, Dr. Michael Beach, mengatakan bahawa “nampaknya kanak-kanak dapat dijangkiti” dan bahawa kanak-kanak “jelas dapat menyebarkan,” menurut kenyataan itu.

Dr. Beach memberitahu bahawa kajian terbaharu menunjukkan “penularan dari kanak-kanak ke anak-anak,” tetapi bahawa memakai topeng dan menjaga jarak dapat mengurangkan risiko.

Sebilangan besar bukti sekarang menunjukkan hanya penyebaran terhad dari kanak-kanak kecil ke orang dewasa, sekurang-kurangnya sehingga usia sekolah menengah. Tetapi keadaan pelajar di sekolah menengah kurang jelas.

Pembukaan semula sekolah menengah telah menjadi bencana bukan sahaja di negara kita bahkan juga di Georgia di Amerika Syarikat ke sekolah menengah di Utah yang menyaksikan 90 kes dalam dua minggu.

Tetapi penyelidikan setakat ini menunjukkan bahawa sekolah-sekolah mungkin dapat membendung virus tersebut, dengan syarat sekolah-sekolah mengambil langkah berjaga-jaga yang banyak.

“Saya rasa ada bukti yang cukup baik sekarang bahawa sekolah dapat dibuka dengan selamat dengan adanya rancangan keselamatan yang kuat, ” kata Dr David Rubin, pakar pediatrik dan pakar penyakit berjangkit di Universiti Pennsylvania.

Situasi dengan kolej berbeza, katanya. Orang-orang di usia kuliah mempunyai risiko yang sama untuk dijangkiti dan menyebarkan virus seperti yang dilakukan orang dewasa, tetapi cenderung mempunyai lebih banyak hubungan sosial.

Dr Beach juga memberitahu jawatankuasa kecil Dewan bahawa jangkitan di kalangan kanak-kanak berumur 18 hingga 22 tahun telah “meningkat dari masa ke masa” dan bahawa pelajar yang kembali ke kuliah mungkin telah menyebabkan gelombang jangkitan kedua.

“Kami menjangkakan kematian akan meningkat, didorong oleh kumpulan dewasa muda itu,” katanya.

Di Malaysia sejak gelombang ketiga Covid-19 melanda negara bulan lalu, lebih 1,000 kes positif membabitkan pelajar direkodkan, kata Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah.

Menurutnya untuk kumpulan pelajar berusia tujuh hingga 12 tahun sebanyak 587 kes dikesan setakat ini, manakala yang berusia 13 hingga 18 tahun, 670 kes direkodkan.

Katanya jumlah itu dicatatkan sejak 20 Sept sehingga semalam.

Menyatakan hal itu dalam sidang media hariannya di Putrajaya semalam Noor Hisham berkata sejak wabak Covid-19 dikesan pada Februari lalu pula, sebanyak 830 kes dikesan membabitkan kanak-kanak dalam kumpulan usia tujuh hingga 12 tahun.

Untuk kumpulan usia 13 hingga 18 tahun – bagi tempoh sama – sebanyak 1,315 kes direkodkan.

Kata Noor Hisham sejak gelombang ketiga Covid-19 melanda sebanyak 12 sekolah ditutup setakat ini, sama ada kerana berada di zon merah, merekodkan jangkitan anggota keluarga atau ada pelajar atau kakitangan yang dijangkiti.

Menurutnya, semua sekolah itu ada kaitan dengan kluster tertentu. Sekolah berkenaan ialah:

  •  Tiga sekolah di Negeri Sembilan yang ada kaitan dengan Kluster Cahaya, Kluster Sofi dan Kluster Bah Manggis
  •  Tiga sekolah di Johor yang berkait dengan Kluster Simera dan Kluster Rinting
  •  Dua sekolah di Kuala Lumpur ada kaitan dengan Kluster Jalan Pantai dan Kluster Long
  •  Sebuah sekolah di Pulau Pinang (Kluster Alma)
  •  Sebuah sekolah di Melaka (Kluster Bukit)
  •  Sebuah sekolah di Putrajaya (Kluster Selasih)
  •  Sebuah sekolah di Sarawak (Kluster Bah Arnab.

Data ini tidak termasuk sekolah dan tadika yang ditutup semasa PKPB.

Perancis akan memperpanjang perintah berkurung malamnya untuk merangkumi sejumlah 46 juta orang, lebih dari dua pertiga penduduknya, kata Perdana Menteri Jean Castex pada hari Khamis.

Keputusan itu diambil ketika Perancis mendekati sejuta kes yang dicatat sejak bermulanya wabak ini. Perancis telah melaporkan 178.358 kes dalam tujuh hari terakhir, mencapai 266 kes per 100,000 orang, peningkatan yang ketara.

Lapan bandar besar dan wilayah padat penduduk Ile-de-France, di sekitar Paris, sudah berada di bawah jam 9 malam. Perintah berkurung dimulakan pada hujung minggu. Perubahan yang diumumkan pada Khamis juga berlaku di banyak kawasan luar bandar.

Sekatan tersebut bertujuan untuk mengurangkan tekanan di hospital. Lebih daripada 40 peratus daripada 5,800 tempat tidur rawatan intensif di negara ini dihuni. Di empat wilayah, termasuk Ile-de-France, pesakit Covid-19 menempati lebih dari separuh katil rawatan intensif.

Jerman melaporkan 11,287 kes baru virus dalam 24 jam terakhir, pertama kalinya negara itu – dipuji secara meluas kerana kemampuannya menangani wabak itu – mencapai 10,000. Rata-rata kes tujuh hari di negara ini kini melebihi 7,200 kes, menurut pangkalan data New York Times.

Sebilangan besar kes baharu dapat dilihat pada pertemuan dan perayaan swasta, kata Dr. Lothar Wieler, ketua Institut Robert Koch, badan kesihatan awam Jerman. Orang muda sekarang menyumbang sebahagian besar kes baru, katanya, tetapi mereka semakin menyebarkannya kepada mereka yang berusia lebih dari 60 tahun.

(Visited 427 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button