Luar Negara

Pihak berkuasa serbu kediaman Sean ‘Diddy’ Combs di LA dan Miami

Jabatan Keselamatan Dalam Negeri Amerika Syarikat, berkata meeka telah meneruskan “tindakan penguatkuasaan undang-undang sebagai sebahagian daripada siasatan berterusan” di New York, Los Angeles dan Miami berhubung kes penyanyi rap Sen Diddy Combs.

Dua hartanah telah digeledah di Los Angeles dan Miami sebagai sebahagian daripada siasatan.

Pegawai tidak menyatakan sebab serbuan atau sama ada mereka terikat dengan Diddy.

Wakil untuk penyanyi hip-hop tidak menjawab permintaan BBC untuk memberi komen pada hari Isnin.

Beberapa tindakan undang-undang baru-baru ini telah menuduh Diddy melakukan salah laku seksual.

Peguamnya sebelum ini menafikan semua dakwaan yang dibuat terhadapnya dalam tuntutan mahkamah.

Pada hari Isnin, ejen Penyiasatan Keselamatan Dalam Negeri sedang menjalankan operasi mereka di rumah agam seluas 17,000 kaki persegi di mana Diddy mengumumkan keluaran album terbarunya pada September lalu.

Alamat rumah itu dikaitkan dengan syarikat penerbitan Filem Bad Boy Mr Combs. Terletak di kejiranan Los Angeles yang kaya di Holmby Hills, kawasan itu adalah rumah kepada ramai selebriti dan Playboy Mansion.

Dua pegawai penguatkuasa undang-undang memberitahu Associated Press bahawa serbuan itu adalah sebahagian daripada siasatan pemerdagangan seks yang sedang dijalankan.

BBC tidak mengesahkan laporan ini secara bebas.

Tahun lalu, penyanyi R&B Cassie, yang nama penuhnya Casandra Ventura, memfailkan saman di mahkamah persekutuan New York terhadap Diddy yang pernah dijalinnya antara 2005 dan 2018.

Dalam dokumen mahkamah, dia mendakwa bertahun-tahun penderaan di tangan penyanyi rap itu, walaupun dia kemudian menyelesaikan tuntutan mahkamah dengannya.

Dua wanita lain kemudian tampil dengan tuntutan mahkamah mereka sendiri, menuduhnya melakukan penderaan seksual. Seorang lelaki juga telah tampil menuduh Diddy melakukan salah laku seksual.

Douglas Wigdor, peguam bagi Ventura dan seorang lagi mangsa yang didakwa, berkata pada hari Isnin bahawa anak guamnya menyokong usaha penguatkuasaan undang-undang.

“Mudah-mudahan, ini adalah permulaan proses yang akan menyebabkan Combs bertanggungjawab atas kelakuan buruknya,” kata Wigdor dalam satu kenyataan.

Diddy kekal sebagai salah satu pengeluar hip-hop yang paling berpengaruh dan penting dalam beberapa dekad yang lalu.

Beliau ialah pengasas Bad Boy Records dan merupakan pemenang Grammy tiga kali yang pernah bekerja dengan artis senarai A seperti Usher dan Mary J Blige. – BBC

(Visited 72 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button