Nasional

Perdana Menteri ucap tahniah kepada para pemenang Perhimpunan Tilawah Al-Quran Antarabangsa

PERDANA Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengucapkan tahniah kepada “qari” Malaysia Muhammad Qayyim Nizar Sarimi hari ini kerana memenangi kategori tilawah lelaki pada Perhimpunan Tilawah dan Menghafaz al-Quran Antarabangsa Malaysia ke-63 (MTHQA 63) malam tadi (24 Ogos).

Muhammad Qayyim yang cacat penglihatan sejak lahir menang dengan markah 94.96 peratus. Tempat kedua dimenangi Alireza Bizhaniavval dari Iran yang memperoleh markah 93.30 peratus, manakala Awang Mohd Zul-Hafiz Awang Tengah dari Brunei di tempat ketiga dengan 90.38 peratus.

“Saya juga ingin mengucapkan tahniah kepada semua pemenang lain dalam acara khas yang dihadiri Sultan Perak Sultan Nazrin Shah, yang turut menyampaikan hadiah kepada para pemenang,” kata Perdana Menteri dalam catatan di laman Facebooknya.

Anwar melahirkan harapan agar program sebegini bukan sahaja dapat memuliakan al-Quran, malah dapat digunakan untuk meningkatkan kefahaman kitab suci tersebut.

Bagi kategori “qariah” (qariah wanita), peserta Maghribi Sara Belmamoun muncul sebagai pemenang dengan markah 93.05 peratus, manakala tempat kedua dimenangi Raudhah Supian Noor dari Indonesia (92.21 peratus) dan peserta Filipina Sabaha Pato Salik di tempat ketiga dengan markah 91.50 peratus. -SM

Baca : Wake Up Tioman! 30 pensyarah bergabung pulih terumbu karang!

(Visited 92 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button