Nasional

Pengusaha hotel Johor positif atas cadangan pengembalian hujung minggu

JOHOR BARU: Pengusaha hotel Johor memandang positif terhadap kajian yang dicadangkan untuk mengembalikan hujung minggu Jumaat-Sabtu negeri ini kembali kepada hari cuti Sabtu-Ahad dahulu.

Menteri Besar Johor Datuk Onn Hafiz Ghazi mengutarakan idea untuk mengembalikan hujung minggu negeri kepada hari-hari sebelumnya pada mesyuarat perniagaan pada Selasa.

Kenyataan beliau telah menimbulkan riak keterujaan melalui industri hospitaliti negeri.

“Dengan menjadikan diri kami lebih serasi dengan hujung minggu Singapura, akan ada lebih banyak ruang penyelarasan untuk percutian keluarga dengan mengambil kira terdapat saudara-mara dan rakan-rakan di kedua-dua belah tambak,” kata Ivan Teo, pengerusi Persatuan Hotel Malaysia (MAH) Bab Johor.

Kerajaan Johor telah menjadikan hari Jumaat dan Sabtu sebagai hari rehat sejak 1 Januari 2014, berikutan titah Sultan Negeri Sultan Ibrahim Sultan Iskandar sempena sambutan ulang tahun keputeraan baginda yang ke-55 pada 23 November 2013.

Beliau dilaporkan berkata, perubahan itu bagi memudahkan umat Islam di negeri ini menunaikan solat Jumaat.

Sebelum perubahan itu, hujung minggu ialah Sabtu dan Ahad, yang kekal sebagai amalan semasa bagi sektor swasta di Johor.

Reaksi di kalangan pengusaha hotel terhadap petunjuk MB tentang perubahan pada hujung minggu adalah positif secara seragam.

Dengan perubahan pada hujung minggu untuk menjadikannya sama seperti Singapura, akan ada lebih ramai rakyat Singapura yang datang melawat rakan dan saudara mara. Kanak-kanak sentiasa menjadi perhatian utama mereka apabila tiba hujung minggu dan cuti,” kata Teo.

Beliau berkata ia merupakan kelebihan kepada taman tema seperti Desaru di mana perhimpunan keluarga menjadi penekanan.

Melanie Rahayu, pengurus besar Holiday Inn and Suites, menjangkakan peningkatan yang besar dalam tempahan sekiranya perubahan hujung minggu berkuat kuasa.

“Dengan cadangan perubahan ini, kita akan melihat lebih banyak cahaya di hujung terowong.

“Ia satu langkah yang baik memandangkan Johor boleh mengadakan ‘hujung minggu antarabangsa’ dan bukannya pengaturan semasa. Ia akan lebih mudah untuk menguruskan hari bekerja kakitangan,” kata Melanie.

“Sebagai pengusaha hotel, saya fikir kami akan menghadapi penghunian penuh pada hujung minggu dan mengurangkan penghunian pada hari Khamis, kerana semuanya akan berpindah dari Jumaat dan Sabtu ke Sabtu dan Ahad,” katanya.

Dia menjelaskan bahawa apabila Ahad menjadi hari persekolahan, promosi Hi-tea untuk keluarga pada hari Sabtu dan Ahad mengalami penurunan yang besar.

Melanie menjangkakan hotelnya akan menyaksikan lonjakan pelawat sekiranya cadangan perubahan itu berlaku.

Mahadi Mathana, pengurus besar Hotel Impian, Senai berkata ibu bapa tidak mempunyai hari rehat apabila hujung minggu adalah Jumaat-Sabtu.

“Pada hari Ahad, ibu bapa perlu bangun awal untuk menyediakan anak-anak mereka ke sekolah. Ini merosakkan hujung minggu ibu bapa terutama apabila mereka bekerja di sektor swasta,” kata Mahadi.

“Bila anak-anak sekolah, ibu bapa tak layan hotel. Tanpa anak, kenapa susah-susah makan di restoran?” tegas beliau.

Beliau berkata dengan jangkaan penjajaran semula hujung minggu Johor dengan aktiviti perniagaan Singapura di hab hospitaliti, membeli-belah dan rekreasi di negeri itu akan berkembang pesat.

“Segala-galanya menjadi hidup dengan Johor akan menjadi bandar yang sibuk, dengan orang ramai membanjiri hotel sama ada untuk menginap atau menjamu selera,” katanya.

Pandangan ini disokong oleh Tan Ai Lee, pengurus besar Hotel New York.

“Ini adalah sesuatu yang kami nantikan. Sesungguhnya, ini adalah langkah yang tepat pada masa yang sesuai, terutamanya dengan sempadan kini semua terbuka. Johor akan berkembang dan maju,” kata Tan.

“Bagi keluarga membina hubungan yang lebih kukuh adalah penting untuk mempunyai hari rehat pada hari Sabtu dan Ahad. Kini semua boleh mendapat manfaat, kerana saya melihat Johor kini akan menjadi hab perniagaan yang hebat,” katanya.

Beliau percaya perniagaan di Johor akan pulih dan pelancong pasti akan datang bukan sahaja dari Singapura tetapi dari bahagian lain di dunia.

(Visited 334 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button