Ekonomipilihan

Penggabungan SME Bank, BPMB, Exim Bank perlu dihentikan, bakal rugikan PMKS

CADANGAN untuk menggabungkan SME Bank, Bank Pembangunan Malaysia Bhd (BPMB), dan Exim Bank perlu dihentikan kerana ia bakal memberi kesan kepada perusahaan mikro kecil dan sederhana (PMKS) .
Ini kerana mandat serta fokus perniagaan ketiga-tiga bank itu berbeza dengan kumpulan sasaran yang berlainan.
Setiausaha Veteran UMNO, Datuk Mustapa Yaakob, yang bakal terkena kesan  langsung sudah tentu golongan PMKS dalam kategori ‘unserved’ dan ‘underserved’ di Malaysia susulan kurangnya fokus kepada mereka selepas proses penggabungan.
“Fokus SME Bank adalah kepada PMKS di dalam kategori ‘unserved’ dan juga ‘underserved’, iaitu mereka yang sukar mendapat akses pembiayaan di bank-bank komersial kerana tidak mencapai kriteria yang ditetapkan, di mana kriteria itu berteraskan komersial serta keuntungan.
“Sedangkan Bank Pembangunan berfokus kepada projek-projek berskala besar meliputi infrastruktur, maritim dan teknologi tinggi melibatkan pelaburan besar yang majoriti dilaksanakan oleh syarikat-syarikat bukan PMKS.
“EXIM Bank pula berfokus kepada PKS saiz sederhana yang ingin mengembangkan perniagaan ke pasaran eksport.
“Tiada pertindihan kumpulan sasaran kerana segmen PMKS yang difokuskan telah ditetapkan oleh pihak berkepentingan dan pemegang taruh,” katanya dalam satu kenyataan, baru-baru ini.
Daam pembentangan Belanjawan 2024 di Dewan Rakyat pada Oktober tahun lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan institusi kewangan pembangunan (DFI) akan distruktur semula melalui penggabungan BPMB, SME Bank dan Exim Bank.
Menurut Mustapa, penggabungan tersebut juga bakal menyaksikan proses pengurangan kakitangan, yang mana lebih 95 peratus kakitangan terdiri daripada orang-orang Melayu dan Bumiputera.
“Ini akan mencetuskan kebimbangan jika tiada bank yang akan melaksanakan peranan yang selama ini dimainkan
oleh SME Bank dalam meningkatkan lagi keupayaan serta prestasi perniagaan PMKS Malaysia,” tambahnya.
Mengulas lanjut, beliau berkata penubuhan SME Bank sejak 2005 juga banyak membantu membangun dan mengembangkan perniagaan usahawan PMKS dengan memberikan akses pembiayaan dan pembangunan kapasiti oleh subsidiarinya iaitu Pusat Pembangunan dan Penyelidikan Usahawan (CEDAR).
Ujarnya, pencapaian SME Bank sejak penubuhannya amat membanggakan, dengan kira-kira 25,000 PMKS telah dibantu dengan kelulusan pembiayaan mencecah RM45 billion, setakat ini.
“Penggabungan ini tiada memberi sebarang kelebihan daripada perspektif kos dana memandangkan ketiga-tiga bank ini masih bergantung kepada sukuk dan deposit korporat sebagai sumber dana untuk memberi pembiayaan kepada PMKS atau kumpulan sasaran.
“Ini bermakna kos dana masih tinggi dan kadar keuntungan yang kompetitif tidak dapat ditawarkan kepada PMKS,” katanya lagi.
“Pilihan terbaik adalah untuk melibatkan bank yang mempunyai CASA (akaun semasa dan akaun simpanan) seperti Bank Simpanan Nasional (BSN) atau Agrobank dalam proses penggabungan ini agar kos dana dapat dikurangkan, seterusnya kadar keuntungan lebih kompetitif dapat ditawarkan kepada PMKS,” jelas Mustapa. – SM
(Visited 40 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button