Nasional

Pendekatan populis Anwar antara sebab beliau dihormati di pentas antarabangsa

PENDEKATAN populis Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah sebab beliau dihormati dan sentiasa menjadi penarik ramai di pentas antarabangsa, terutama apabila beliau membuat lawatan rasmi ke luar negara.

Menteri Luar Datuk Seri Dr Zambry Kadir berkata populariti Anwar terbukti semasa lawatan rasminya ke Indonesia, Brunei dan Singapura baru-baru ini di mana beliau disambut mesra oleh penduduk tempatan.

Beliau berkata Anwar, yang merupakan seorang yang mahir dalam hal ehwal Islam dan hubungan antarabangsa, menjadikannya popular dan dihormati.

Memetik lawatan rasmi Anwar ke Indonesia, Zambry berkata ramai yang datang mendengar ucapannya kerana beliau dipandang tinggi oleh masyarakat antarabangsa khususnya di Asean.

“Dalam lawatan rasminya, beliau (Anwar) akan menjemput rakyat Malaysia untuk mendengar pandangan mereka.

“Pada masa sama, beliau akan memberikan pandangannya mengenai keadaan di Malaysia,” kata Zambry pada sidang media sempena lawatan rasmi perdana menteri ke Thailand.

Anwar dalam lawatan dua hari ke Thailand untuk bertemu rakan sejawatannya Prayuth Chan o-cha bagi membincangkan langkah ke hadapan dalam mengukuhkan kerjasama pelbagai aspek antara Malaysia dan Thailand.

Anwar bersedia untuk menunaikan solat Jumaat di Pusat Islam Thailand, dengan 1,000 umat Islam tempatan dijangka berada di sana untuk menemuinya.

“Masyarakat Islam di sini juga teruja dengan lawatan rasmi perdana menteri yang merupakan petanda baik dari segi hubungan dua hala kedua-dua negara,” katanya. -SM

(Visited 119 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button