Nasional

Pemuda PKR serah memorandum tuntut Azam Baki letak jawatan

KIRA-KIRA 50 ahli Pemuda PKR diketuai Akmal Nasir berarak ke Parlimen untuk menyerahkan memorandum menggesa Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Azam Baki supaya meletak jawatan.

Memorandum tersebut mahu diserahkan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Azhar Azizan Harun, hari ini.

Memorandum mengandungi lapan tuntutan termasuk segera menggantung Azam dan menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) bagi menyiasat pemilikan saham Azam.

Tuntutan lain di dalam memorandum berkenaan termasuk langkah mengelakkan rasuah pada masa depan seperti pindaan terhadap Akta SPRM untuk semak dan imbang lebih baik, meletakkan Suruhanjaya Pilihan Raya serta Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM) di bawah Parlimen dan perlindungan lebih baik di bawah undang-undang pemberi maklumat.

“Semak dan imbang dalam SPRM tidak berfungsi lagi. Jadi kita perlu mengambil tindakan segera,” kata Akmal. Memorandum itu turut diluluskan oleh lebih 20 kumpulan belia.

Anwar menerima memorandum tersebut di luar Parlimen dan berjanji bersama-sama Presiden Amanah, Mohamad Sabu dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng akan membangkitkan tuntutan itu kepada Perdana Menteri di Parlimen serta menggesa tindakan segera diambil.

“Rasuah dalam negara kita ialah endemik dan sistemik serta perlu ditangani atau kita akan menyaksikan seluruh sistem runtuh,” kata Anwar. – FMT-SM

(Visited 298 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

HASNURUL MOHAMED

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad yang kehilangan kerja.

Related Articles

Back to top button