Politik

Pas tidak dialu-alukan dalam DUN Sabah

CADANGAN untuk melantik Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah tidak dialu-alukan termasuk daripada rakan dalam Gabungan Rakyat Sabah.

Sebelum ini DAP menentang hasrat itu dengan alasan aliran politik yang dibawa oleh Pas itu tidak sesuai dengan suasana di Sabah.

Terbaharu rakan dalam Gabungan Rakyat Sabah (GRS) iaitu Parti Bersatu Sabah (PBS) mengatakan bahawa tidak ada keperluan untuk melantik ADUN dari Pas kerana mereka tidak bertanding dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) baru-baru ini.

Presiden PBS, Datuk Seri Maximus Ongkili berkata, dalam kes Pas, hakikatnya ialah mereka tidak bertanding atau menang sebarang kerusi sebab itu ia tidak ada merit untuk dipertimbangkan oleh GRS bagi dilantik di bawah peruntukan untuk dicalonkan ke jawatan DUN atau sebarang jawatan jawatan kerajaan yang lain.

“Saya pasti Ketua Menteri akan mempertimbangkan perkara ini, termasuk sensitiviti pelbagai kumpulan agama di Sabah,” katanya dalam satu kenyataan.

Maximus berkata, perbincangan mengenai sama ada mahu atau tidak melibatkan Pas dalam pentadbiran GRS Sabah berlaku antara Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan Barisan Nasional (BN).

“Namun demikian, PBS telah mengikuti secara dekat perbincangan umum di media rasmi dan sosial mengenai kemungkinan penyertaan Pas dalam pentadbiran politik negeri,” katanya.

Beliau menambahkan bahawa PBS mempunyai pandangan sederhana mengenai masalah ini: “ikuti undang-undang” dan mengamalkan sikap saling menghormati keharmonian pelbagai budaya.

GRS adalah sekutu besar BN, Perikatan Nasional (PN), dan PBS yang memenangi pilihan raya Sabah pada 26 September lalu menewaskan Warisan Plus.

Sebelum pilihan raya Sabah, Pas tidak dapat membuat keputusan sama ada untuk bertanding di bawah logo BN atau PN, sebelum akhirnya digugurkan dari senarai calon GRS.

Setiausaha Agung BN, Tan Sri Annuar Musa baru-baru ini mengatakan bahawa dia mengharapkan Pas akan menerima sekurang-kurangnya satu daripada enam tempat ADUN yang dilantik dalam DUN Sabah, sementara pemimpin Pas Selangor, Roslan Shahir Mohd Shahir mengatakan bahawa parti itu layak mendapat kerusi. – SM

 

(Visited 247 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button