Ekonomi

OutSystems pereluaskan jejak serantau dengan buka pejabat baharu di Malaysia

 OutSystems, pemimpin global dalam pembangunan kod rendah berprestasi tinggi, telah mengumumkan pembukaan pejabat Malaysia baharunya hari ini, yang akan berkhidmat kepada pelanggannya di Malaysia.

Pembukaan pejabat ini adalah sebahagian daripada usaha OutSystems untuk meluaskan jejaknya di rantau Asia Pasifik, mengikuti pelancaran pusat penyelidikan dan pembangunan di Bangalore, India pada Oktober lepas.

Sebagai sebuah pintu masuk untuk menyokong pembangunan perniagaan yang dipercepatkan di rantau ini, pejabat OutSystems Malaysia akan menyediakan sokongan di lapangan untuk pelanggan sedia ada dan baharu merentas sektor seperti pembuatan, penjagaan kesihatan, perbankan, perkhidmatan kewangan dan insurans (BFSI), auto, runcit serta Teknologi Maklumat (IT)/Perkhidmatan Didayakan Teknologi Maklumat (ITes).

Gartner meramalkan bahawa 70% daripada aplikasi perusahaan baharu akan dibangunkan menggunakan teknologi kod rendah/tanpa kod menjelang 2025. Melalui platform OutSystems, perusahaan tempatan boleh mengubah platform atau menaik taraf sistem warisan dengan cepat, atau membangun aplikasi web atau mudah alih dengan fungsi yang dituntut oleh masyarakat digital hari ini.

Bertujuan untuk menguatkan lagi pasaran IT negara dengan peningkatan pergantungan perniagaan untuk penyelesaian digital, OutSystems bekerjasama rapat dengan Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC), agensi peneraju yang dikendalikan oleh Menteri Komunikasi dan Multimedia yang bertumpu kepada menerajui ekonomi Teknologi Komunikasi dan Maklumat (ICT) dan digital, serta Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA), sebuah badan berkanun dalam sektor pembangunan perindustrian Malaysia yang berusaha untuk membangunkan ekosistem pelaburan mampan di negara ini.

Melalui platform OutSystems, MDEC telah membangunkan aplikasi ‘Bergred Perusahaan’ untuk memodenkan aplikasi teras mereka dan menyokong perniagaan B2E, B2B dan B2C mereka.

 Kami mengalu-alukan kemasukan OutSystems ke Malaysia untuk mengembangkan operasinya dalam pelaburan digital dan menantikan hubungan kukuh antara OutSystems dan akademia untuk menyalurkan graduan yang sesuai dengan industri tersebut ke dalam ekosistem. Ini selari dengan aspirasi Kerajaan untuk menarik pelaburan bernilai RM70 bilion menjelang 2025,” kata Datuk Arham Abdul Rahman, Ketua Pegawai Eksekutif MIDA.

“Kami amat berbangga kerana dapat bekerjasama dengan satu lagi pemegang kepentingan utama untuk merealisasikan pendigitalan dan aspirasi inovasi seperti yang digariskan dalam Rangka Tindakan Ekonomi Digital (MyDigital). Kami akan sentiasa mengalu-alukan pelaburan seperti ini untuk memecah sempadan baharu dengan memanfaatkan kelebihan Malaysia. Matlamat akhir adalah untuk menggiatkan semula landskap pelaburan negara, menjana peluang pekerjaan yang berkualiti dan berkemahiran tinggi untuk penduduk tempatan, dan mengukuhkan daya saing negara. Kita pastinya berada di landasan yang tepat untuk mencapai ini,” tambah Arham.

“Pembukaan pejabat Malaysia ini mendekatkan kami dengan para klien sambil kami memainkan peranan penting dalam penutupan jurang pembangun dan menangani keutamaan perniagaan seperti mendigitalkan syarikat-syarikat di Malaysia. Kerjasama sedia ada kami dengan MDEC dan MIDA merupakan sebuah permulaan yang hebat dan kami berharap untuk memperkasakan perniagaan dan membekalkan mereka dengan akses lancar kepada teknologi-teknologi ini,” kata Mark Weaser, Naib Presiden Asia Pasifik di OutSystems.

“Kami berharap untuk terus menyemarakkan transformasi digital melalui kod rendah berprestasi tinggi dengan memperkasakan syarikat untuk membangunkan aplikasi serius yang boleh memberi impak di dunia serta memupuk generasi baharu penuh dengan bakat teknologi.” – SM

(Visited 199 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button