Luar Negarapilihan

Norway, Ireland, Sepanyol berkata akan mengiktiraf negara Palestin

Norway, Ireland dan Sepanyol mengumumkan pada hari Rabu (22 Mei) bahawa mereka akan mengiktiraf negara Palestin, mendorong Israel untuk segera memanggil utusannya.

Pemimpin Ireland berkata negaranya akan mengiktiraf Palestin sebagai sebuah negara tetapi tidak menyatakan masanya, manakala pemimpin Norway dan Sepanyol berkata negara mereka akan berbuat demikian mulai 28 Mei.

Perdana Menteri Norway Jonas Gahr Store membuat pengumuman itu di Oslo, Perdana Menteri Sepanyol Pedro Sanchez di Madrid dan Perdana Menteri Ireland Simon Harris di Dublin.

Israel segera mengumumkan bahawa ia memanggil semula utusannya ke Ireland dan Norway untuk “perundingan segera”.

“Hari ini, saya menghantar mesej tajam ke Ireland dan Norway: Israel tidak akan meneruskan perkara ini secara senyap,” kata Menteri Luar Israel Katz dalam satu kenyataan, sambil menambah bahawa beliau merancang untuk melakukan perkara yang sama dengan duta Sepanyol.

Kementerian luar Israel sebelum ini telah menyiarkan mesej video yang ditujukan kepada Ireland di platform media sosial X memberi amaran bahawa “mengiktiraf negara Palestin berisiko menjadikan anda bidak di tangan Iran dan Hamas”, sambil menambah langkah itu “hanya akan mencetuskan ekstremisme dan ketidakstabilan”.

Israel berkata rancangan untuk pengiktirafan Palestin merupakan “hadiah untuk keganasan” yang akan mengurangkan peluang penyelesaian rundingan bagi perang di Gaza, yang bermula pada 7 Oktober apabila militan Hamas menyerbu ke selatan Israel.

Tetapi Norway – yang memainkan peranan penting dalam diplomasi Asia Barat selama ini, menganjurkan rundingan damai Israel-Palestin pada awal 1990-an yang membawa kepada Perjanjian Oslo – berkata, pengiktirafan diperlukan untuk menyokong suara sederhana di tengah-tengah perang Gaza.

“Di tengah-tengah peperangan, dengan puluhan ribu terbunuh dan cedera, kita mesti mengekalkan satu-satunya alternatif yang menawarkan penyelesaian politik untuk Israel dan Palestin: Dua negara, hidup bersebelahan, dalam keamanan dan keselamatan,” kata Store. .

“Pengiktirafan Palestin adalah satu cara untuk menyokong pasukan sederhana yang telah kehilangan tempat dalam konflik yang berlarutan dan kejam ini,” katanya.

“Ini akhirnya boleh memungkinkan untuk meneruskan proses ke arah mencapai penyelesaian dua keadaan dan memberikannya momentum yang diperbaharui,” tambahnya.

Sanchez dari Sepanyol berkata di parlimen di Madrid: “Selasa depan, 28 Mei, kabinet Sepanyol akan meluluskan pengiktirafan negara Palestin,” katanya, sambil menambah bahawa rakan sejawatannya dari Israel Benjamin Netanyahu meletakkan penyelesaian dua negara dalam “bahaya” dengannya. dasar “sakit dan kemusnahan” di Semenanjung Gaza.

Dan Harris dari Ireland memuji “hari bersejarah dan penting untuk Ireland dan untuk Palestin”. – CNA

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button