Nasional

Nama Jho Low kembali muncul pada perbicaraan rasuah Najib membabitkan dana 1MDB

Ahli perniagaan buruan Low Taek Jho atau Jho Low sekali lagi menjadi sorotan dalam perbicaraan rasuah Datuk Seri Najib Razak di Mahkamah Tinggi hari ini kerana menyeleweng dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Namanya muncul beberapa kali apabila peguam utama Najib Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah menyoal balas dua saksi pendakwaan dari Ambank – Cheah Tek Kuang dan Kok Tuch Cheong.

Shafee, semasa prosiding pagi, menyoal Cheah yang merupakan bekas pengarah urusan Ambank mengenai pengetahuannya tentang penglibatan Low dalam pengeluaran bon RM5 bilion oleh bank kepada 1MDB.

Beliau juga menyentuh empat surat terkenal oleh raja Arab Saudi kepada Najib untuk membuktikan dakwaan pembela bahawa berjuta-juta yang dihantar ke akaun bank peribadi bekas perdana menteri itu adalah derma daripada raja Saudi.

Cheah, yang merupakan saksi pendakwaan ke-39, turut mendedahkan bahawa Low adalah orang yang memperkenalkannya kepada Najib ketika tiba di kediamannya di Jalan Langgak Duta pada 2011.

Sementara itu, apabila prosiding disambung semula untuk sesi petang, Shafee bertanya kepada Kok – bekas pengarah urusan Aminvestment – tentang majlis makan tengah hari yang dihadirinya di mana Low turut hadir pada 2009.

Kok kemudian menjelaskan secara terperinci tentang majlis makan tengah hari yang dihadirinya bersama beberapa pegawai bank lain dan wakil Lembaga Pelaburan Terengganu (TIA) yang kemudiannya menjadi 1MDB.

Kok berkata, jamuan tengah hari itu diadakan di Hotel Mandarin Oriental pada 2009.

“Ada kira-kira lima atau tujuh orang lagi. Tidak pernah ada perkenalan rasmi antara kami,” katanya ketika ditanya Shafee semasa pemeriksaan balas.

Shafee: Adakah anda tahu Low dianggap sebagai penasihat TIA?

Kok: Namanya muncul, tetapi tidak pernah ada kenyataan konkrit (mengenainya).

Shafee: Adakah Low membayar bil?

Kok: Entahlah.

Kok berkata Low tidak banyak bercakap semasa acara itu.

Najib, 69, menghadapi empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan rasuah berjumlah RM2.3 bilion dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama.

Perbicaraan di hadapan hakim Datuk Collin Lawrence Sequerah diteruskan.

 

(Visited 187 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button