Jenayah

Najib, isteri periksa barangan disita polis

BEKAS Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan isterinya Datin Seri Rosmah Mansor dibenarkan untuk memeriksan barangan yang disita polis dari premis milik Obyu Holdings Sdn Bhd di Pavilion Residences, pada Mei 2018.

Barangan itu termasuk 306 beg tangan, 401 jam tangan, 16 aksesori jam tangan dan 234 cermin mata yang

Timbalan Pendakwa Raya Faten Hadni Khairuddin mendakwa barangan tersebut didakwa hasil daripada aktiviti haram yang dikaitkan dengan skandal dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Sitaan itu dibuat di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (AMLATFPUAA) 2001.

Faten Hadni memberitahu demikian kepada pemberita selepas pengurusan kes berkenaan di Mahkamah Tinggi di sini, hari ini.

Terdahulu, semasa prosiding kes, Faten Hadni memberitahu Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Muhammad Jamil Hussin bahawa Najib dan Rosmah telah memeriksa barangan berharga berkenaan, kecuali barangan kemas, pada 25 Julai (Sabtu).

Menurut laporan Bernama, barang-barang yang disita itu kini disimpan di Bank Negara Malaysia (BNM).

“Namun, pemeriksaan untuk barangan kemas itu belum dilakukan kerana tukang emas warga Lubnan dari Global Royalty Trading SAL, masih tidak dibenarkan memasuki negara ini, kerana sempadan negara kita ditutup ekoran wabak COVID-19.

“Saya memohon mahkamah menetapkan pengurusan kes lain untuk Najib, Rosmah dan firma Lubnan Global Royalty Trading SAL untuk tarikh bagi memeriksa barangan kemas yang dirampas pihak berkuasa,” katanya

Hakim menetapkan 26 Ogos untuk pengurusan kes. Mac lepas, hakim membenarkan Najib dan Rosmah memeriksa  barang kemas yang dirampas oleh pihak berkuasa.

Pihak pendakwaan memfailkan permohonan untuk melucut hak aset yang dikatakan bernilai RM680 juta yang disita dari premis milik Obyu Holdings Sdn Bhd yang dimiliki oleh Tan Sri Bustari Yusof.

Najib, Rosmah UMNO dan Global Royalty merupakan pihak ketiga dalam permohonan lucut hak itu.

UMNO, yang menuntut sejumlah wang tunai yang tidak dinyatakan dalam harta berkenaan, bagaimanapun tidak memohon untuk memeriksa wang tersebut.

Royalti Global diwakili oleh peguam Venathani Rajagopal sementara Najib diwakili Zahria Eleena dan UMNO diwakili oleh Mardhyah Siraj.- SM

(Visited 558 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button