Luar Negara

Mumia dengan lidah emas dijumpai di Mesir.

Ahli arkeologi telah menggali mumia berusia 2,000 tahun dengan lidah keemasan yang diletakkan di dalam mulut mereka di utara Mesir, kata kementerian antik.

Pasukan Mesir-Dominika yang bekerja di kuil Taposiris Magna, Iskandariah menemui 16 pengebumian di kubur batu karang yang popular pada zaman Yunani dan Rom.

Di dalamnya terdapat mumia yang tidak dijaga dengan baik.

Diperkirakan si mati diberi azimat emas berbentuk lidah sehingga mereka dapat berbicara di hadapan pengadilan dewa Osiris di akhirat.

Orang Mesir kuno percaya bahawa Osiris adalah penguasa dunia setelah mati dan sebagai hakim orang mati.

Dewa itu juga digambarkan sering mengenakan hiasan berlapis emas dan kartonase iaitu bahan yang terbuat dari lapisan plaster, linen dan gam – yang sebahagiannya merangkumi salah satu mumia itu.

Hiasan yang dilapisi kartonase di sekitar kepala mumia kedua pula menggambarkan mahkota, tanduk dan ular kobra, kata ketua arkeologi Kathleen Martinez dari Universiti Santo Domingo.

Tambahnya lagi, di dada mumia terdapat hiasan yang menggambarkan rantai dari mana menggantung kepala helang iaitu simbol kepada dewa Horus.

Khaled Abo El Hamd, ketua pengarah pihak berkuasa kuno, Alexandria, mengatakan misi arkeologi di Taposiris Magna juga telah menemui topeng pengebumian seorang wanita, lapan kepingan emas, karangan bunga emas serta lapan topeng marmar yang berasal dari Yunani dan Rom zaman.

Kementerian kuno mengatakan sejumlah duit syiling dengan nama dan potret Ratu Cleopatra VII sebelumnya telah dijumpai di dalam kuil itu.

Cleopatra VII merupakan ratu terakhir dinasti Ptolemaic berbahasa Yunani, yang memerintah Mesir dari 51-30 SM. Selepas kematiannya, Mesir jatuh di bawah penguasaan Rom.

(Visited 587 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button