Alam SekitarNasionalTeknologi

“Mujur Sempat Pasang Solar Sebelum Lockdown, Bil Elektrik Tak Tinggi Sangat!” – Pengguna

Tidak dinafikan ramai orang akur dengan perintah kerajaan untuk duduk rumah sepanjang pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 dan PKP penuh.

Ia merupakan satu isyarat yang bagus namun bagi kediaman yang selama ini membayar bil elektrik RM1,000 ke atas, angka tersebut mungkin terus meningkat.

Siang dan malam penggunaan elektrik bertambah. Ada yang mengecas telefon. Ada yang memasang penghawa dingin. Ada yang hari-hari membasuh baju.

Kesemua aktiviti tersebut menjadi asbab mengapa bil elektrik kali ini semasa semua orang duduk di rumah melambung sehingga dua kali ganda.

Berbeza dengan pengguna solar yang sudah membuat perancangan awal, walaupun duduk dan bekerja dari rumah sekali pun, bil elektrik tetap berkurangan.

Hal ini menurut syarikat solar tempatan, Gading Kencana Sdn. Bhd., pemasangan solar sememangnya boleh memberikan penjimatan sehingga 50 peratus.

“Maka sesiapa yang sempat memasang solar dengan Gading Kencana Sdn. Bhd. sebelum lockdown pasti akan merasai penjimatannya yang berganda.

“Solar dari Gading Kencana dijual pada harga RM18,700 untuk 4kWp serta RM32,500 untuk 10kWp dan ia antara harga yang termurah dalam pasaran,” katanya.

Untuk pembelian dan ingin mendapatkan info lanjut, boleh berhubung dengan pakar solar Gading Kencana, Bell (012-2611740) dan Danial (019-6494528) atau isi borang maklumat di bawah 👇

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button