Ekonomi

McDonald’s Malaysia kekurangan kentang

KUALA LUMPUR: McDonald’s Malaysia terpaksa mencatu kentang goreng kerana masalah rantaian bekalan, negara ini tersenarai tempat di Asia di mana rangkaian makanan segera itu menghadapi kekurangan.

Sebahagian besar kentang goreng Perancis, serta satu jenis set hidangan besar, telah dikeluarkan daripada menu di kedai di negara ini sehingga diberitahu kelak.

McDonald’s mengesahkan dalam satu kenyataan kepada AFP cawangannya di Malaysia “pada masa ini mengalami cabaran bekalan”, dengan hidangan besar kentang goreng tidak tersedia sejak Isnin.

Rangkaian itu, yang mempunyai ratusan cawangan di Malaysia, berkata ia akan “memantau dengan teliti” bekalan, dan sebahagian besar akan ditawarkan secepat mungkin.

Rantaian bekalan global telah menghadapi gangguan besar akibat pandemik coronavirus, menyebabkan kekurangan barangan dari makanan hingga elektronik.

Awal bulan ini, McDonald’s Taiwan berkata bekalan perkapalan yang “tidak stabil” telah menyebabkan beberapa kedainya kehabisan warna merah yang diimport dari AS.

McDonald’s Jepun telah mengehadkan tempahan kentang goreng Perancis kepada saiz kecil pada dua kali sejak Disember, menyalahkan pandemik dan banjir Kanada yang menyekat import kentang.

 

 

(Visited 574 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button