Ekonomi

Malaysian Genomik Agih Ujian Saringan Genetik di Singapura

PETALING JAYA, 11 JULAI 2023 – Malaysian Genomics Resource Centre Berhad (Malaysian Genomics atau Kumpulan), pakar genomik dan biofarmaseutikal terkemuka, hari ini mengumumkan bahawa anak syarikat milik penuh Kumpulan, MGRC Healthcare Sdn Bhd (“MGRC-H”), telah memeterai perjanjian pembekalan dengan DLF Engineering Pte Ltd (“DLF”) untuk pengedaran ujian saringan genetik dan perkhidmatan pengeluaran makmal sel di Singapura.

DLF ialah perkhidmatan kejuruteraan terpelbagai dan syarikat pengedaran perdagangan dengan rangkaian rantaian bekalan bersepadu doktor penjagaan kesihatan swasta dan awam, pusat estetik dan kesihatan, serta penyedia insurans dan faedah pekerja di Singapura. MGRC-H ialah pakar genomik dan biofarmaseutikal dengan rangkaian produk penjagaan kesihatan termasuk ujian saringan genetik, suplemen terkompaun dan perkhidmatan pengeluaran makmal sel untuk sel stem mesenchymal, sel NK, eksosom dan kosmeseutikal berfungsi.
Pengerusi Eksekutif Malaysian Genomics Azri Azerai berkata, perjanjian pembekalan dengan DLF berkait rapat dengan strategi Kumpulan untuk mempelbagaikan secara geografi dan berkenaan dengan asas pelanggan. Malaysian Genomics gembira mendapat perkongsian ini dengan DLF dan mengharapkan kerjasama selanjutnya.

“Selain daripada ujian saringan genetik dan produk sel, kami sedang mencari untuk membawa masuk lebih banyak dan mendaftarkan produk tersebut di Singapura. Bersama-sama, kami akan terus mengukuhkan jangkauan kami di Singapura dan seluruh Asia Tenggara,” katanya di sini hari ini.

Ketua Perkhidmatan Kejuruteraan Penjagaan Kesihatan & Kesejahteraan Kumpulan DLF Fan Dexter berkata, pihaknya sangat teruja untuk bekerjasama dengan Malaysian Genomics untuk penerokaan strategik DLF dalam penjagaan kesihatan moden yang merangkumi sinergi genomik dengan penjagaan kesihatan primer dan kesejahteraan am.

“MGRC sedang membina rangkaian geografi yang luas di seluruh Asia dan kami gembira menjadi rakan kongsi Singapura yang dihormati bagi produk dan perkhidmatannya kerana perkongsian ini melengkapkan visi menyeluruh kami untuk menyediakan kesihatan dan kesejahteraan kepada semua sepanjang peringkat kehidupan dan penuaan seseorang.” Katanya.

Malaysian Genomics sebelum ini, pada Mei 2023, memeterai perjanjian kerjasama strategik dengan Toticell Limited, pakar penjagaan kesihatan regeneratif yang berpangkalan di Dhaka, Bangladesh yang memberi tumpuan kepada rawatan untuk keadaan muskuloskeletal seperti arthritis, kecederaan berkaitan sukan dan tendinopati.

(Visited 64 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button