Ekonomi

Malaysia-Korea Selatan sambung perjanjian perdagangan bebas

MALAYSIA dan Korea Selatan mengumumkan penyambungan semula Perjanjian Perdagangan Bebas Malaysia-Korea (MKFTA), yang dijangka meningkat perdagangan dan pelaburan dua hala antara kedua-dua negara.

MKFTA dijangka akan meliputi bidang ekonomi digital; ekonomi hijau; rantaian bekalan; dan bioekonomi.

Pada perundingan yang berlaku semalam Malaysia diwakili Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri, Datuk Seri Tengku Zafrul Aziz sementara Korea Selatan oleh Menteri Perdagangan, Cheong Inkyo.

Pada masa ini, kedua-dua negara menganggotai Perdagangan Bebas ASEAN-Korea Perjanjian dan Perjanjian Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP).

Pertumbuhan perdagangan dua hala dan permintaan industri antara kedua-dua negara menunjukkan peningkatan menggalakkan, dan MKFTA dijangka mengukuhkan hubungan ekonomi sedia ada.

Tengku Zafrul berkata: “Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, perdagangan dua hala Malaysia-ROK telah menunjukkan trend menaik yang mesti kita teruskan.

“Sebagai rakan perdagangan kelapan terbesar Malaysia, dan rakan usaha sama utama kepada Dasar Pandang Ke Timur, penyambungan semula FTA antara Malaysia dan Korea Selatan adalah tepat pada masanya dan strategik.

“Hubungan perdagangan Malaysia-Korea Selatan telah wujud selama lebih empat dekad, dan kami juga berharap dapat memanfaatkannya untuk membantu kami menggerakkan industri sasaran kami ke atas rantaian nilai global dalam sektor seperti E&E, peranti perubatan, farmaseutikal, ekonomi hijau dan bahan kimia.”

Pada 2023, jumlah perdagangan dengan Korea Selatan RM111.1 bilion (USD24.3 bilion).

Malaysia disenaraikan sebagai rakan dagangan ketiga terbesar Korea Selatan di ASEAN, dan ke-12 terbesar di peringkat global, dengan jumlah perdagangan berjumlah RM118.4 bilion (USD25 bilion) dalam tempoh yang sama.

Eksport utama Malaysia ke ROK ialah produk E&E, LNG, produk petroleum, pembuatan logam dan peralatan optik & saintifik; manakala major Malaysia  import dari Korea Selatan ialah produk petroleum, produk E&E, kimia dan produk kimia, mesin, peralatan dan bahagian, serta besi dan produk keluli.

Dari segi pelaburan, Korea Selatan telah menjadi salah satu sumber utama pelaburan asing langsung ke Malaysia
untuk sektor pembuatan.

Sehingga Disember 2023, sejumlah 390 projek bernilai USD10.7 bilion (RM40 bilion) telah dilaksanakan, menjana
48,374 pekerjaan.

Kebanyakan pelaburan ini adalah dalam produk kimia dan kimia, asas produk logam, elektrik dan elektronik, produk petroleum dan pembuatan makanan produk. Dianggarkan sekitar 500 syarikat Korea beroperasi di Malaysia.

Pelaburan Malaysia di Korea berjumlah USD10.2 juta (RM48.2 juta) berdasarkan pada data suku tiga pada 2023. Pelaburan adalah dalam pembuatan (elektronik, keluli, petrokimia, dsb.), pembinaan, perkhidmatan IT, borong dan runcit, logistik, dan sebagainya. – SM

(Visited 10 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button