Nasional

Bekas ketua pemuda PKR disiasat dakwaan salah guna pembantu rumah

SEORANG bekas ketua pemuda bahagian PKR disiasat kerana menyalahgunakan pembantu rumahnya di Indonesia, yang kini berada di bawah perlindungan Kedutaan Indonesia.

Seperti yang dilaporkan, pembantu rumah itu mendakwa ahli politik itu mengarahkannya untuk menanggalkan pakaian sebelum membakarnya dengan air panas sebagai hukuman kerana membiarkan pintu depan terbuka.

Laporan polis yang dibuat oleh pembantu rumah, di mana beliau mendakwa ahli politik itu tidak membayarnya selama empat tahun, selain siksaan fizikal dan penderaan lisan yang terpaksa dialaminya.

Siasatan polis kini dijalankan mengikut Seksyen 324 Kanun Keseksaan.

Ahli politik itu disahkan masih menjadi ahli PKR oleh ketua setiausaha penganjur parti itu Zahir Hassan, namun tidak lagi memegang sebarang jawatan rasmi.

Pembantu rumah, 57, dari Jawa Tengah itu menyifatkan pelbagai penderaan fizikal yang dilaluinya, sejak beliau mula bekerja di kediaman ahli politik bergelar Datuk itu pada 2018.

Mangsa mendakwa mengalami tendangan dan hentakan pada bahagian atas badan dan kepalanya, menarik rambut diikuti dihentak dinding, dan kecederaan kepala akibat dihentak pelbagai objek.

Bentuk hukuman lain, seperti yang diperincikan oleh pekerja juga melibatkan penggunaan kelab golf, tongkat kayu tebal, buluh, telefon bimbit, dan periuk bunga yang dilemparkan ke tangannya yang melukakan jari kecilnya dan sehingga menyebabkan kecederaan secara kekal.

Turut disebut dalam kejadian lain, dia di ikat dan ditinggalkan di dalam longkang, ditinggalkan di tanah perkuburan dengan tangannya diikat dan terpaksa menelan 20 cili yang disumbat ke dalam mulutnya.

Pekerja itu menyebut bahawa tiga pembantu rumah lain telah melarikan diri dari rumah tersebut pada tahun sebelumnya, menyebabkan dia bertanggungjawab menguruskan rumah agam tiga tingkat yang besar itu seorang sahaja.

Selain memasak, terdapat sembilan kenderaan yang perlu dibersihkan selain menjaga 400 ekor ayam dan dua ekor kucing.

Dia menceritakan waktu bekerja lama, tidur hanya satu jam satu malam dan melahirkan rasa lega bahawa percubaan keduanya untuk melarikan diri telah berjaya.

Pekerja itu kini dilindungi oleh Kedutaan Indonesia di Kuala Lumpur dan ingin pulang ke tanah air tetapi juga meminta gajinya yang tidak dibayar sebanyak RM78,000.

Mengutuk tindakan pembantu rumah Indonesia disalahgunakan dan dieksploitasi, Duta Indonesia ke Malaysia, Hermono, berkata beliau akan memasukkan nama ahli politik itu dalam senarai 95 individu yang dilarang masuk ke negara ini.

Terdahulu, Indonesia telah pun mengenakan larangan perjalanan ke atas 103 rakyat Malaysia kerana kes penderaan dan pelbagai bentuk eksploitasi buruh yang menyasarkan warganegara Indonesia. -SM

Baca : Pendakwa mohon prosiding kes Zahid Hamidi dihentikan

(Visited 128 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button