Ekonomi

Legacy Credit Muncul sebagai Pemegang Saham Besar dalam VCI Global

KUALA LUMPUR, 24 APRIL 2024 – Legacy Credit Sdn Bhd (“Legacy Credit” atau “Syarikat”), sebuah entiti yang diiktiraf dalam sektor perkhidmatan kewangan, mengumumkan pelaburan yang besar melebihi lima peratus pegangan melalui penempatan persendirian dalam VCI Global Terhad.

Di bawah perjanjian pemilikan saham ini, Legacy Credit akan melabur RM11.75 juta dalam VCI Global. Ini menjadikan Legacy Credit sebagai pemegang saham yang besar, mencerminkan komitmen strategiknya untuk meningkatkan penyelesaian kewangan dan mengembangkan pengaruhnya di seluruh rantau ASEAN.

VCI Global, yang terkenal dengan kepakarannya dalam Kewangan Korporat, mempunyai rekod prestasi yang terbukti dalam memudahkan PKS dalam mencapai penyenaraian Nasdaq, yang penting bagi syarikat yang menyasarkan untuk meneroka pasaran antarabangsa.

Perkongsian ini dijangka memanfaatkan rangkaian kewangan Legacy Credit yang teguh dan kehebatan teknikal VCI Global untuk memupuk pertumbuhan ekonomi dan inovasi yang besar.

Pengarah dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Legacy Credit Nelson Goh berkata, pelaburan penting dalam VCI Global adalah lebih daripada usaha kewangan selain ia adalah pakatan strategik.

“Dengan langkah ini, kami menyasarkan untuk menggabungkan keupayaan VCI yang dihormati dengan pendekatan inovatif kami untuk membuka laluan baharu bagi PKS ASEAN di platform global seperti Nasdaq,” katanya di sini hari ini.

Pengerusi Eksekutif Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif VCI Global Datuk Victor Hoo berkata, pihaknya berbesar hati mengalu-alukan Legacy Credit sebagai pelabur yang dihargai.

“Keyakinan mereka terhadap VCIG menggariskan kebolehpercayaan dan potensi pelaburan kami. Pelaburan Legacy Credit akan meningkatkan perniagaan kami, mempercepatkan pertumbuhan kami trajektori, dan memacu nilai jangka panjang untuk pemegang kepentingan kami, menunjukkan komitmen kami untuk pertumbuhan syarikat selanjutnya,” katanya.

Pelaburan strategik ini menandakan kejayaan untuk Kredit Legacy, menonjolkan komitmennya untuk memudahkan peluang ekonomi yang lebih luas dan meningkatkan portfolio perkhidmatan kewangannya. Melalui kerjasama ini, Legacy Credit menyasarkan untuk meneruskan visinya untuk menyampaikan penyelesaian inovatif yang memenuhi keperluan perniagaan yang berkembang di ASEAN dan seterusnya.

(Visited 26 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button