KesihatanNasional

Khairy ketuai delegasi Malaysia ke WHA75 di Geneva

MENTERI Kesihatan Khairy Jamaluddin akan mengetuai delegasi Malaysia ke Geneva, Switzerland untuk menghadiri Perhimpunan Kesihatan Sedunia (WHA75) ke-75 akan datang, Forum Ekonomi Dunia (WEF) dan Sesi ke-151 (EB151) Lembaga Eksekutif Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mulai 22 hingga 30 Mei ini.

Kementerian Kesihatan (MOH) dalam satu kenyataan pada Jumaat (20 Mei) berkata adalah sangat penting bagi Malaysia untuk mengambil bahagian dalam WHA75 dan EB151 bagi memastikan WHO memberi pertimbangan sewajarnya kepada dasar kesihatan awam negara dalam membuat sebarang keputusan.

Selain itu, Malaysia diberi peluang untuk menyatakan pendirian negara dalam membangunkan sektor kesihatan di peringkat nasional dan antarabangsa.

“Delegasi Malaysia juga akan berpeluang menjalankan perundingan dan perbincangan dengan negara anggota lain demi kepentingan kesihatan global. Kehadiran Malaysia pada acara ini menunjukkan konsistensi dan komitmen kerajaan terhadap kerjasama antarabangsa.

“Selain meningkatkan imej negara, kerjasama berterusan ini akan diterjemahkan sebagai usaha Malaysia dalam membangunkan sektor kesihatan holistik tempatan, serta di Wilayah Pasifik Barat,” kata kementerian itu.

Khairy telah berlepas ke Geneva pada Khamis (19 Mei) malam, diiringi Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dan pegawai kanan KKM.

KKM memaklumkan Khairy dijangka menyampaikan kenyataan kebangsaan Malaysia pada Sidang Pleno Awam, yang akan menyentuh tema WHA75 “Kesihatan untuk Keamanan, Keamanan untuk Kesihatan” dan beberapa aspek kesihatan lain seperti Covid-19 dan Transitioning to Endemicity, sebagai serta Sistem Penjagaan Kesihatan Kebangsaan.

Khairy juga telah dijemput sebagai penceramah di Dialog Strategik Sains Tingkah Laku, acara sampingan di WHA75.

“Jemputan ini meletakkan Malaysia di barisan hadapan bersama negara membangun lain dari segi rawatan, penjagaan kesihatan dan pendigitalan kesihatan. Ini juga merupakan platform terbaik untuk Malaysia merealisasikan hasratnya untuk memimpin dan mempromosikan sains tingkah laku, teknologi dan inovasi dalam mempromosikan gaya hidup lebih sihat,” katanya dalam kenyataan itu.

Dalam pada itu, Khairy juga dijangka memenuhi jemputan khas presiden WEF Børge Brende ke forum ekonomi di Davos, Switzerland, pada 24 dan 25 Mei, sebelum kembali ke Geneva untuk WHA75 dan EB151.

WHA, merupakan acara tahunan yang menghimpunkan menteri kesihatan, ketua pengarah kesihatan dan pakar dalam bidang itu, untuk mencapai kata sepakat mengenai pelaksanaan dasar, program, hala tuju, komitmen dan baharu WHO dalam merangka strategi penjagaan kesihatan. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button