Nasional

Kestabilan politik tingkatkan imej Malaysia di persada dunia

PERDANA Menteri Dato’ Seri Anwar Ibrahim berkata, imej Malaysia semakin baik dan ia diiktiraf di persada dunia kerana tadbir urus yang baik, dasar yang kukuh dan kestabilan politik yang seterusnya membawa kepada lebih banyak pelaburan asing.

Beliau berkata, ini antara lain terbukti apabila Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Tesla Inc, Elon Musk memutuskan untuk berbincang secara peribadi dengannya mengenai komitmen untuk menubuhkan ibu pejabatnya di Cyberjaya tahun ini.

Anwar berkata, ini adalah satu penghormatan besar bagi Malaysia berikutan dasar ekonominya termasuk Ekonomi MADANI yang diamalkan di negara ini di samping kepimpinan Kerajaan Perpaduan yang telus.

“Kestabilan politik untuk apa? Saya ingin tekankan ia untuk membangunkan ekonomi dan menarik pelabur. Sebelum ini pelabur tidak mahu datang, kita lihat orang kenamaan asing jarang datang ke negara kita.

“Tetapi sekarang, baru minggu lepas, Presiden Filipina, Ferdinand Marcos Jr berada di sini. Selama 49 tahun, dia tidak datang, walaupun dia datang, itu untuk beberapa persidangan antarabangsa,” kata Perdana Menteri Anwar pada ‘Ceramah Jelajah Perpaduan’, malam tadi.

Anwar yang juga Pengerusi Pakatan Harapan (PH) berkata, “Kita ada Perlembagaan dan kita mesti mematuhinya, jangan cari masalah. Saya tidak akan bersimpati dengan mereka yang menderhaka kepada kuasa Raja-raja.”

Secara berasingan, Anwar berkata, beliau akan mempengerusikan mesyuarat mengenai cadangan semakan gaji penjawat awam dan pesara minggu depan.

“Tetapi menurut Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Zuki Ali, ini mungkin mengambil masa sekurang-kurangnya enam bulan. Jadi, buat masa ini saya telah meluluskan RM300 (bayaran penghargaan khas) untuk kakitangan awam dengan gaji tahunan RM100,000 ke bawah dan bayaran e-dompet RM100, jadi RM400.

“Pesara akan mendapat RM200 dan RM100 lagi, jadi sejumlah RM300 dan ini termasuk veteran tentera tidak berpencen yang juga akan mendapat RM200. Tetapi semua ini hanya langkah sementara. Kami akan melakukan apa yang kami mampu dengan kekangan kewangan yang kami sedang dihadapi,” katanya. -SM

BACA Kredibiliti dan aura kuat PM Anwar, negara jiran berputih mata!

BACA Buruh berusia 49 tahun didenda RM5,000 kerana melakukan serangan seksual kepada anak saudara

(Visited 79 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button