Nasional

Kes penipuan dalam talian meningkat di Malaysia

Kes penipuan dalam talian di Malaysia berada dalam aliran menaik, menurut statistik polis.

Ketua Polis Negara Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani berkata kes itu melibatkan penipuan jualan dalam talian, penipuan perdagangan dalam talian, penipuan Afrika, penipuan Macau, penipuan Business Email Compromised (BEC), pinjaman palsu dan penipuan SMS.

Pada 2019, terdapat 13,703 kes penipuan dilaporkan, melibatkan kerugian RM539 juta. Ia meningkat kepada 17,227 kes pada tahun berikutnya, dengan kerugian RM511.2 juta direkodkan.

“Tahun lalu, terdapat 20,701 kes penipuan didaftarkan dengan kerugian berjumlah RM560.8 juta.

“Di antara Januari dan Julai tahun ini sahaja, 12,092 kes dilaporkan dengan kerugian RM414.8 juta,” katanya semasa pelancaran maya pameran ‘Jenayah Kewangan: Imbas Sebelum Anda Ditipu’ hari ini.

Turut hadir Gabenor Bank Negara Malaysia Tan Sri Nor Shamsiah Mohd Yunus.

Acryl Sani juga berkata 33,147 suspek jenayah siber ditahan, manakala 22,196 dibawa ke mahkamah untuk didakwa antara 2019 hingga Julai tahun ini.

Peningkatan kepakaran dalam mengeksploitasi teknologi dan mendekati mangsa dengan kesedaran rendah mengenai jenayah siber melalui kaedah dalam talian adalah antara punca peningkatan penipuan dalam talian, katanya.

Polis meramalkan golongan belia khususnya pelajar akan menjadi sasaran seterusnya penipu.

“Mereka akan menggunakan akaun keldai untuk aktiviti terlarang mereka. Kami bekerjasama dengan institusi perbankan untuk memudahkan dan menyelesaikan siasatan secepat mungkin,” katanya.

Polis juga akan terus menyebarkan kesedaran tentang pencegahan jenayah siber, dan usaha itu akan dipergiatkan lagi tahun ini.

Mereka yang ingin melaporkan aktiviti penipuan dalam talian boleh menghubungi Talian Maklumat Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) melalui Whatsapp di 013-2111222.

Mangsa juga boleh menghubungi Pusat Respons Penipuan CCID antara 8 pagi dan 10 malam di 03-26101559 atau 03-26101599.

Mereka juga boleh menyemak portal ‘Semak Mule’ di https://semakmule.rmp.gov.my atau melalui aplikasi telefon pintar.

 

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button